Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
4 oktober 2017

Project – Gemeentehuis Westland

Onlangs zijn in Naaldwijk het nieuwe gemeentehuis en gemeentekantoor Westland geopend. De gebouwen zijn door Cepezed ontworpen op een reeks thema’s als representativiteit, ruimtelijke kwaliteit, doelmatigheid, flexibiliteit, comfort en duurzaamheid.

 

Voor de architectuur is voor beide locaties uitgegaan van ‘de kas’ als metafoor. De kas neemt in de gemeente Westland zowel ruimtelijk, cultureel als economisch immers een belangrijke plaats in. De gevel is daarbij het omhulsel voor alles wat binnen groeit en leeft; een dunne schil die ervoor zorgt dat interne processen sneller en makkelijker verlopen. Het nieuwe gemeentehuis is een plek met ultieme transparantie.

 

Dit draagt bij aan de gebouwbeleving en het welzijn van de medewerkers en bezoekers, maar onderstreept tevens het democratische karakter van het gemeentehuis; binnen en buiten, burgers en bestuur zijn visueel optimaal verbonden. Kenmerkend voor zowel de kas als het nieuwe gemeentehuis is ook de repeterende gevelritmiek. Op beide locaties verleent deze het gemeentehuis een aantrekkelijk, rustig en ingetogen straatbeeld. Alle kleur zit vanbinnen.

 

Logistieke stromen
Het gemeentehuis en -kantoor zijn zo ontworpen dat de verschillende logistieke stromen logisch en eenvoudig kunnen plaatsvinden zonder dat ze elkaar hinderen. Beide gebouwen kennen een grote mate van flexibiliteit, onder meer door grote kolomvrije vloervelden die eenvoudig veranderlijk indeelbaar zijn naar gelang de gewenste manier van werken.

Het installatieontwerp is geheel afgestemd op deze ruimtelijke flexibiliteit; bijvoorbeeld door de toepassing van klimaatplafonds blijft het gebouw bij ieder type gebruik en interieur klimatologisch comfortabel en is gemakkelijk overal aan te sluiten op voorzieningen.

 

Maatregelen
De gebouwen zijn CO2-neutraal. De energievraag is sterk beperkt middels een reeks aan moderne techniek- en materiaaltoepassingen als drievoudig glas, Led-verlichting en schakeling van licht en ventilatie op basis van aanwezigheid(sgraad). De energie die toch benodigd is, wordt grotendeels duurzaam verkregen met behulp van in totaal ruim 1.120 m2 aan deels thermische pv-panelen met een gezamenlijke opbrengst van 115.000 kWh per jaar. Phase Change Materials vormen een buffer voor warmte- en koudeopslag.

 

Prominent gepositioneerde open trappen stimuleren hun eigen gebruik en daarmee een gezond gebouwgebruik. Daglicht is alom aanwezig en dringt diep door de gebouwen in. De toegepaste materialen zijn duurzaam geproduceerd, robuust en onderhoudsarm.

Duurzaamheid is ook bereikt door de methodiek van industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD), die onder meer maakt dat de realisatie met een minimum aan materialen zo schoon en efficiënt mogelijk tot stand komt. Een flexibel gebruik en optimale mogelijkheden tot recycling en hergebruik van componenten staan in de methodiek eveneens centraal.

 

Het gemeentehuis functioneert als publieks- en bestuurscentrum en bevindt zich aan de Verdilaan. Het gemeentekantoor huisvest het ambtenarenapparaat en ligt aan de Laan van de Glazen Stad. De nieuwbouwpanden zijn gezamenlijk gerealiseerd binnen een DBFMO-contract gegund aan consortium De Groene Schakel, dat bestaat uit Boele en Van Eesteren, Homij Technische Installaties, de PCH Dienstengroep en Kondor Wesssels Projecten. Het architectonisch en interieurontwerp zijn vervaardigd door cepezed en cepezedinterieur.