Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
1 juli 2015

Project – Montforthaus in Feldkirch

Het Montforthaus in Feldkirch (Vorarlberg) vormt het decor voor uiteenlopende evenementen zoals concerten, beurzen en congressen. De multifunctionele nieuwbouw is het resultaat van een door de gemeente Feldkirch uitgeschreven wedstrijd en vervangt het oorspronkelijke Monforthaus. Na een ontwerp- en bouwfase van vijf jaar werd het Cultuur- en Congrescentrum in januari 2015 geopend.

 

Transparante gevels en een glazen koepel in de foyer zorgen ervoor dat het daglicht tot in de grote zaal van het gebouw naar binnen dringt. Deze architectonische basisidee van transparantie is ook terug te vinden in de lichtinrichting, die door het in architectuur- en podiumverlichting gespecialiseerde ontwerpbureau Belzner Holmes Light Design Engineering (LDE) ontworpen en samen met Zumtobel technisch gerealiseerd werd.

 

Om aan de hoge eisen van het multifunctionele gebouw te kunnen beantwoorden, ontwikkelde LDE een lichtoplossing die aan de verschillende toepassingsmogelijkheden kan worden aangepast. Zo kan, naargelang van de aard van het evenement de gewenste stemming worden gecreëerd.

 

Na een lange periode van testen en uitproberen viel de keuze op een lichtoplossing op maat. De basisidee hierachter is om een flikkervrije dimbaarheid van de Led-armaturen tot 0 procent mogelijk te maken en op die manier TV-uitzendingen vanuit het Monforthaus in (HD-)kwaliteit te verzekeren. Als basis voor deze nieuwe ontwikkeling werd de modulaire Led-downlightserie Panos infinity gebruikt.

 

De projectspecifieke oplossing MFH-Panos introduceert met de traploze dimbaarheid van 100 tot 0 procent een wereldwijd unieke innovatie in de wereld van architectuurarmaturen. In vergelijking met de huidige standaardproducten neemt MFH-Panos de laatste horde van 10 tot 0 procent met een zachte, flikkervrije overgang.

 

Om de lichtstemming aan het specifieke evenement te kunnen aanpassen, maakt de downlightserie een variabele instelling van de kleurtemperatuur van warm tot koud wit mogelijk. Daarbij kan de verhouding tussen koud en warm wit licht naargelang van de gestelde eisen via aparte DMX- of DALI-kanalen individueel gestuurd worden. Naargelang van de vereiste reactiesnelheid zijn de ingebouwde downlights van 28, 30 of 40 Watt uitgerust met een DALI- resp. DMX-sturing die een gerichte aansturing van elke individuele armatuur mogelijk maken.

 

In totaal werden meer dan 2.500 armaturen van Zumtobel in het Monforthaus ingebouwd, waarvan 750 projectspecifieke MFH-PANOS armaturen in verschillende versies. Daarbij had Zumtobel niet alleen de taak om een nieuwe projectspecifieke oplossing te ontwikkelen. De intensieve samenwerking met alle betrokkenen werd ook gekenmerkt door een constante projectbegeleiding en de individuele aanpassing aan de vereiste omvang.

 

Bouwheer:         Dienst Gebouwen Stad Feldkirch, Feldkirch

Architect:           Hascher Jehle Architektur  ism. Mitiska Wäger Architekten
Lichtstudie:       Belzner Holmes / Light Design Engineering, Stuttgart (DE), Eschen

 

Meer info: Zumtobel