Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
15 december 2014

Rainbow Station

Daglicht doet verwonderen en kan leiden tot de mooiste kunstwerken. Ter ere van de metamorfose van het 125 jaar oude Amsterdam Centraal door NS en ProRail maakte Daan Roosegaarde Rainbow Station.

 

Het kunstwerk verbindt het historische stationsgebouw van Cuypers met vernieuwing en innovatie van vandaag. Het licht- en kleurgebruik geeft reizigers een magisch verstild moment in de avond. Per jaar reizen circa 50 miljoen mensen via Amsterdam Centraal, op weg naar nationale en internationale bestemmingen.

 

Rainbow Station is elke dag, een jaar lang, binnen een uur na zonsondergang voor een kort moment te zien aan de oostzijde van het station. Daan Roosegaarde: “Rainbow Station creëert een unieke plek voor reizigers, een ervaring die je niet kunt downloaden”. “Dit innovatieve en kleurrijke kunstwerk voegt iedere dag sfeer toe aan het monumentale station, dat vinden wij een mooi cadeau aan onze reizigers”, aldus Patrick Buck van ProRail en Timo Huges van NS.

 

In samenwerking met sterrenkundigen van de Universiteit Leiden ontwikkelde Roosegaarde een filter die licht efficiënt uiteenrafelt in een spectrum van kleuren. Frans Snik van de Leidse Sterrewacht: “Dankzij nieuwe vloeibaar-kristal-technologie die we ontwikkelen voor onderzoek aan exoplaneten (planeten rond andere sterren dan de zon), neemt de regenboog van Rainbow Station precies de vorm aan van de 45 meter lange monumentale stationskap”.

 

Bekijk de film van het kunstwerk in actie via YouTube of de website van Studio Roosegaarde.

 

De viering van de 125ste verjaardag en de metamorfose van het monumentale station is voor Roosegaarde de inspiratie voor het kunstwerk ‘Rainbow Station’. Tevens markeert het kunstwerk het internationale ‘Jaar van het Licht’ van UNESCO. Daan Roosegaarde maakte het kunstwerk met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, NS Stations, ProRail, Stichting Doen en zijn eigen Studio Roosegaarde.

 

Foto: (c) Studio Roosegaarde