Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Renovatie hoofdgebouw a.s.r. verzekeringen in Utrecht

Adviesbureau DGMR organiseerde een daglichtevent in het ‘Beste kantoorgebouw van 2014’.

 

DGMR kreeg een belangrijke rol toebedeeld in de renovatie van een donkere jaren zeventig-kolos naar een transparant gebouw voor a.s.r. in Utrecht, zie ook: Beste kantoorgebouw van 2014. DGMR organiseerde een daglichtevent omdat steeds meer architecten het belang van daglicht voor een comfortabel gebouw inzien. Het a.s.r.-gebouw leent zich daar perfect voor. Zo’n 50 genodigden kregen een programma voorgeschoteld waarin daglicht het Leitmotiv was.

 

Er waren veel uitdagingen voor Team V Architectuur, DGMR , BBA Binnenmilieu, Ballast Nedam en Kuijpers bij deze renovatie. Het grootste bouwkundige staaltje was het realiseren van een ondergronds vergadercentrum. Verder is er een nieuwe entree en een restaurant gerealiseerd. Daarbij hebben de kantoorvloeren een nieuwe look and feel gekregen, waarbij Het Nieuwe Werken het uitgangspunt was.

 

Daarnaast zijn er bij deze transformatie drie vides gerealiseerd voor daglichttoetreding.Kenmerkend voor deze renovatie is de tweede huidgevel, die als zaagtand is uitgevoerd. DGMR verrichtte onderzoek naar de daglichttoetreding, de temperaturen die in de spouw van de tweede huidgevel optreden en naar het thermisch comfort in de winter aan de gevelzone.

 

Directeur Paul van Bergen beloofde een middag met veel inhoud, (lees: veel nieuwe inzichten over daglicht), en mooie voorbeeldprojecten, waarbij een rondleiding door het gerenoveerde a.s.r.-gebouw als toetje werd opgediend.

 

Beste kantoorgebouw

Programmanager renovatie Iris Oort van a.s.r. was wat blij met de titel ‘Beste kantoorgebouw van 2014’ van Intermediair. Oort: “En dat terwijl pas één fase van het gebouw gereed is!”

 

Er waren voor de jury van Intermediair dan ook redenen genoeg om de titel alvast toe te kennen:

‘Het a.s.r.-gebouw heeft veel kwaliteit door de akoestiek, verspreiding van daglicht, het binnenklimaat, de afwisseling van werkplekken en de verbinding met buitenruimten,’ zo is te lezen in het juryrapport.

 

Oort legde uit dat de enorme renovatie de enige en juiste keuze was voor a.s.r. “Renoveren bleek allereerst goedkoper dan nieuwbouw. Daarnaast draagt deze renovatie bij aan één cultuur. We hebben nu echt één centrale locatie. En de gedane energiebesparing is enorm. Het lijkt ongelooflijk, maar we zijn van Energielabel G naar A gegaan.”

 

Oort voorzag geen problemen bij de renovatie voor Fase 2 en 3. “Het gaat zoals gepland, we blijven binnen het budget en ondertussen blijft de winkel gewoon open.”

 

Daglicht is noodzaak

‘Feelgoodbuilding adviseur’ Atze Boerstra van BBA Binnenmilieu vertelde over de impact en de praktijk van daglicht. BBA kenmerkt zich door haar evidence-based advies.

 

Boerstra schetste de vele daglichtproblemen die er in de dagelijkse praktijk zijn. Zoals een inpandige werkruimte zonder daglichttoetreding, te kleine ramen of veel gebouwen die geen helderheidswering hebben. Boerstra: “Dan zie je dat veel werkplekken aan de gevel worden gezet. Dit maakt dat je op die plek met hoge luminanties te maken hebt. En dat maakt het lastig om aan een beeldscherm te werken.” Boerstra vindt daglicht dan ook geen luxe, maar noodzaak.

 

Boerstra toonde een mooi alledaags voorbeeld: scholen die een digiboard aanschaffen. “Zo’n digiboard is in veel gevallen onleesbaar. Je moet altijd goede daglichtwerende middelen aanschaffen. Dit hangt onlosmakelijk samen met de aanschaf van zo’n digiboard. Veel scholen realiseren zich dit nauwelijks.”

 

‘Daglicht-norm’

Gertjan Verbaan van DGMR ging nader in op de NEN norm 2057 – ‘daglichtopeningen van gebouwen – Bepaling van de equivalente daglichtoppervlakte van een ruimte’.

 

Voor veel mensen is deze norm onbekend terrein en Verbaan schetste mooi wat hij en zijn commissiegenoten voor aanbevelingen hebben gedaan. Daarbij schuwde hij de nodige kritiek op de norm niet.

 

Verbaan: “De norm houdt nauwelijks rekening met de positie van glas in een gebouw. En het maakt voor de daglichttoetreding wel degelijk uit of een raam verticaal of horizontaal is geplaatst. Of dat je een raam in de lengte van de ruimte plaatst of aan de zijkant.”

 

Verbaan liet zien dat de eisen voor daglichttoetreding in een kantoor volgens het Bouwbesluit vele malen lager liggen dan de eisen voor een woning. Verbaan: “Dat is een scheve verhouding. Veel mensen verblijven een groot gedeelte van de dag in zo’n kantoor.”

 

Ook daglicht moet je integraal benaderen, vindt Verbaan. “Naast beleving en productiviteit kan daglicht ook voor energie(besparing) zorgen. Met veel glas op de juiste plaatsen kun je besparen op de energie voor kunstverlichting en zo makkelijker aan de nieuwe EPC-eisen voldoen.”

 

Daglicht zonder hinder

Ook DGMR Wouter Beck had een presentatie met als titel ‘Evidence-based design van daglicht. Zoveel mogelijk daglicht zonder hinder’. Beck vindt daglicht in de gebouwde omgeving van levensbelang. “Want wie koopt nu een donker huis?”

 

Beck vertelde over de voordelen van voldoende daglicht in een kantooromgeving, zoals een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim, minder slaapstoornissen. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld, 3M langs de A13, liet Beck zien hoeveel licht er valt op dit gebouw. Hoeveel zonlicht er valt op de gevelvlakken en uiteindelijk hoeveel licht er binnenkomt in het gebouw. Beck concludeerde dat daglicht als kwaliteit wel degelijk is te engineeren.

 

Poëzie

Slotspreker van deze middag was architect Jeroen van Schooten van Team V Architectuur. Hij trapte zijn presentatie af met Rotterdam Centraal als winnaar van de Daylight Award

 

Na de wetenschappelijke benadering van de voorgaande sprekers werden de woorden van Van Schooten bijna poëzie. Van Schooten: “Je kunt schilderen met daglicht en schaduwen. Daglicht is een prachtig toegevoegd element om een gebouw nog mooier te maken.”

 

Hierna werd het a.s.r.-gebouw dan eindelijk getoond aan de deelnemers. De vide in de kantoortuin deed zijn werk naar behoren met prettige, heldere werkplekken tot gevolg. De plafondlijn is afgeschuind, om zoveel mogelijk daglicht naar binnen te laten komen. En de dubbele huid façade is perfect geengineerd.

 

De roosters in de verticale kolommen verwarmen en koelen de spouw. Hier zit ook de zonwering, zodat deze niet gaat klapperen in de wind. Tel daar de atria met tuinen bij op en je kunt spreken van een fris, ‘nieuw’ kantoor dat weer een flinke tijd mee kan. Missie geslaagd!

 

Tekst: Gerard Vos, Foto Jannes Linders

 

Meer info: DGMR

Meer info: Verslag van DGMR