Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
15 september 2014

In the Spotlight: Oeverzaaijer

De Living Daylights is op zoek naar partijen die de ambities van de stichting willen en kunnen steunen. In deze rubriek zetten we steeds een donateur van de Living Daylights in de spotlight. Dit keer Oeverzaaijer.

 

Curaçao. Hard zonlicht, scherpe schaduwen, zinderend asfalt. Altijd warm, altijd wind. Verkoelende passaatwind. Lucht en zee. Onnoemelijk veel schakeringen blauw. Kleurrijke huizen, werelderfgoed, tot stand gebracht door inventieve mensen. Landschap en gebouw vloeien via terrassen en patio’s in elkaar over, creëren plekken in de wind en in de schaduw. Koele plekken voor ontmoetingen, gesprekken, bespiegelingen. Impulsief, informeel en spontaan.

 

Ontwerpen op Curaçao is ontwerpen op een spel van licht en schaduw, gemanipuleerd door het gebruik van kleuren. Kleuroverstraling op lichtere kleuren is een extra element in dat spel.

 

Zo kunnen we kleuren gebruiken als codering, om oriëntatie te geven, om bouwvolumes los van elkaar te halen, om tafereelverschuivingen te accentueren, diepte te ontwerpen en een kleine schaal te benadrukken.

 

Voor de bouw van een nieuw ziekenhuis moeten we terug naar de traditie, naar de cultuur en de historie van de Curaçaoënaars. Naar architectuur geleid door de fysica van de natuur. Terug naar de vraag van het waarom. Design by deduction. Curaçao kent een turbulente historie, met verschillende bevolkingsgroepen, maar het ziekenhuis moet er voor iedereen zijn. Een herkenbare omgeving die geruststelt en bijdraagt aan de genezing. Met de ontmoetingsplaats centraal.

 

Het ontwerp voor het nieuw ziekenhuis moet antwoord geven op de vraag hoe je heel veel sferen kunt combineren, zodat iedereen wel een plekje vindt waar hij of zij zich fijn voelt, familie kan ontmoeten, dagelijkse zaken bespreken. En dat doet de Curaçaoënaar in de schaduw van een gebouw of boom, waar de wind doorheen waait. Beschut tegen de zon. Ver van het zinderend asfalt dat warmte uitstraalt.

 

Meer informatie: Oeverzaaijer

Meer informatie: Donateur worden