Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
1 juni 2015

Stroomopwekkend raam

Tijdens het daglichtcafé in Delft op donderdag 18 juni geeft Ferdinand Grapperhaus een korte pitch over PowerWindow. Met dit stroomopwekkende raam hopen ze de wereld te veroveren.

 

Zoals bij alle goede innovaties heb je eerst een voortschrijdend inzicht nodig of een revolutionaire ontdekking. Dit gebeurde ook bij Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo tijdens hun onderzoek voor hun afstudeerproject naar Luminescent Solar Concentrators bij Erik van der Kolk aan de TU Delft.

 

De heren ontdekten in een poeder bijzondere eigenschappen die mogelijk konden dienen voor energieopwekking. Het principe was weliswaar eerder bekend, maar de eigenschappen van dit poeder niet. Het poeder is uiteindelijk omgezet in een coating, zodat het in ramen kan worden gebruikt.

 

Ferdinand Grapperhaus: “Inmiddels is er een patent aangevraagd en is dit initiatief van start gegaan onder de naam PowerWindow. Het prototype is zo goed als af en nu is de volgende stap het starten van een pilot. Dan kunnen we het raam ook daadwerkelijk testen. Hier lopen contacten voor met Croon, Heijmans en VolkerWessels en vele anderen.

 

Het roept de vraag op of je ook merkt dat je met een stroomopwekkend raam te maken hebt. Maar dat is niet het geval, vertelt Grapperhaus. “Je kunt gewoon door de ramen heen kijken net als bij normaal glas. Het raam vangt licht op in de coating dat vervolgens wordt omgezet in onzichtbaar licht. Het licht wordt vervolgens naar de zijkanten getransporteerd. Dit gebeurt exact zoals een glasvezel licht transporteert. Het licht zit als het ware gevangen in het glas en komt in de kozijnen terecht in de zonneceltrips. Daarna wordt het omgezet in directe energie.”

 

Het PowerWindow heeft niet zoals zonnepanelen direct zonlicht nodig, het werkt ook op indirect of diffuus licht. Grapperhaus: “De opgewekte energie kan direct worden gebruikt en dat maakt dat een toepassing bij bedrijven en bijvoorbeeld verzorgingstehuizen ideaal toepasbaar.”

 

Nieuwsgierig geworden naar het PowerWindow? Meld je dan aan voor het daglichtcafé op 18 juni aanstaande.