Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
18 februari 2015

The Edge straalt

Een ritje over de A10 heeft sinds de komst van The Edge een nieuwe dimensie gekregen. Vanaf de snelweg biedt het transparante kantoorgebouw van Deloitte direct een inkijkje in de kantoorruimtes. De toepassing van meer dan 13.000 m² glas in de gevel en het opvallende Atrium, maken het gebouw tot een ware aandachtstrekker. Tel daar nog bij op dat het gebouw een BREEAM-NL ‘outstanding’ score heeft behaald, en wel de (op dit moment) hoogste (96,38%) ooit uitgereikt aan een kantoorgebouw. 

 

AGC Westland heeft samen met AGC Interpane het complete glas geleverd voor het gebouw. Zowel de verticale beglazing in de gevel als het glas voor het Atrium. Architect Ron Bakker van PLP Architecture: “We hebben bij het bouwen van The Edge erg goed rekening gehouden met natuurlijke zon- en lichtinval. De noordkant van het gebouw bestaat voornamelijk uit glas, dit zorgt voor optimale daglichtintreding in de kantoorruimtes.

 

Voor de zuidkant hebben we bewust minder glas gebruikt, om teveel verwarming door de zon tegen te gaan. Het resulteert in een optimale balans tussen zon- en lichtdoorlaat, wat resulteert in energiebezuiniging in het pand.”

 

Peter Stürznickel, projectleider AGC Interpane: “Voor het gevelglas gebruikten we het glas Ipasol, dit type glas reflecteert het merendeel van de langegolfstralen van de zon, terwijl de kortegolfstralen (daglicht) doorgelaten worden. De warmte blijft daardoor grotendeels buitenshuis, maar niet het licht.”

 

Atrium
“We wilden van het nieuwe kantoor een aandachtstrekker maken, zonder bijvoorbeeld met grote gevelbedrukking te werken. Via het Atrium geven we de voorbijgangers in de trein en op de snelweg een inkijkje in het gebouw, je kunt er gewoonweg niet omheen.”

 

Anton Peters, projectmanager bij AGC: “Voor het Atrium is een dubbele beglazing gebruikt, een combinatie van Thermobel TOPN+ en gelaagd veiligheidsglas Stratobel. Deze isolerende beglazing houdt de kou buiten en de warmte binnen, zodat er op zonnige winterdagen geprofiteerd kan worden van natuurlijk verwarming door de zon.”

 

Samenwerking
Anton Peters: “De samenwerking met AGC Interpane komt in dit project perfect van pas. AGC Interpane heeft alle disciplines in huis om ruiten op groot formaat, inclusief de gewenste coatings te leveren. Het resulteert in een efficiënt verloop van het bouwproces, waarin we elkaar perfect aanvullen.”

 

Opdrachtgever: OVG Real Estate. Hoofdhuurders: Deloitte/ AKD  Ontwerp: PLP Architecture, Londen. Gevelbouwer: Brakel Atmos B.V., Uden, Rollecate B.V., Gorinchem. Glasproducent: AGC Westland, AGC Interpane. Oplevering: oktober 2014.