Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
29 juni 2015
Betrokken donateurs

In the Spotlight – AGC Glass Europe

De Stichting Living Daylights mag zich verheugen in een flink aantal nieuwe donateurs. De komende tijd stellen we deze met enige regelmaat voor. Dit keer staat AGC Glass Europe in the spotlight, een gesprek met marketing manager Nederland Judith Kaart.

 

Wat doet AGC Glass Europe precies?
“AGC Glass Europe produceert en verwerkt vlakglas voor de bouwsector (buiten- en binnenbeglazing), de autoindustrie, de solar-industrie en gespecialiseerde industriële sectoren. AGC Glass is de Europese tak van de grootste vlakglasproducent ter wereld.”

 

Jullie participeren in veel grote projecten, wat is de meest opmerkelijke?
“The Edge in Amsterdam is wel een opvallend project, met name door de zeer hoge (hoogste van nederland van een kantoorgebouw momenteel) BREEAM-NL score). Maar ook het Cradle to Cradle (C2C) Stadskantoor in Venlo dat nu wordt gerealiseerd. Over Cradle to Cradle gesproken we waren ook betrokken bij enkele gebouwen op Park 20|20 zoals Fifpro, Blue Water, FOX.

 

Cradle to Cradle is ook een belangrijk onderdeel van jullie bedrijfsfilosofie.
“Klopt, milieu is één van onze vier kernwaarden en vormt een essentiële pijler in de Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van ons bedrijf. Milieuzorg is voor AGC Glass Europe een strategische uitdaging, met een streven naar evenwicht tussen duurzame en economische ontwikkeling, en de voortdurende verbetering van rentabiliteit, comfort en veiligheid, esthetiek en onze milieu-impact.”

 

Hoe ziet jullie milieubeleid eruit?
“Ons milieubeleid heeft twee basisdoelstellingen. We ontwikkelen voortdurend nieuwe producten met steeds betere milieuprestaties tijdens de levensduur. Daarnaast willen we onze producten met de best beschikbare technologieën produceren om zo de impact van onze processen op het milieu te verminderen. Momenteel gaat vijftig procent van ons R&D budget naar duurzame producten, oplossingen en productieprocessen.”

 

Hoe sluit Cradle to Cradle hierop aan?
“We hebben een ‘Going Green’ aanpak. We zijn de enige Europese glasfabrikant met een breed assortiment producten dat het Cradle to Cradle CertifiedCM label heeft gekregen. De kracht van Cradle to Cradle zit onder andere in het feit dat om de certificering te mogen behouden of om op een hoger niveau te komen, de certificaathouder jaarlijks verbeteringen op het gebied van verantwoord watergebruik, hernieuwbare energie en andere sociale aspecten moet kunnen overleggen aan het instituut. Dit zorgt voor continue aandacht voor dit onderwerp en voor verbeteringen van onze producten en processen.”

 

Welke product(en) van AGC zijn C2C gecertificeerd?
“AGC heeft meer dan 65 glasproducten (floatglas, gecoat glas, decoratief en gelaagd veiligheidsglas) die het Cradle to Cradle CertifiedCM Silver label hebben. De nieuwste aanwinst is Matelac T, een hardbaar, gelakt, gematteerd glas. Met name bedoeld voor decoratieve toepassingen en kan doordat deze hardbaar is zowel binnen als in een gevel worden toegepast.”

 

Door de komst van de iPad is er veel veranderd in de glasindustrie, wat voor innovaties staan ons nog te wachten?
“We zijn bezig met heel sterk ultradun glas van 0.51 mm dik, chemisch gehard. Dit glas kan je bijvoorbeeld aan de binnenkant van een gebouw toepassen met magneten. Je kunt het buigen en het is schokbestendig. Dit kaan mooi worden toegepast in bijvoorbeeld een monument. Voordeel is dat het glas niet in het rond vliegt als er een aardschok is. Eigenlijk is het een afgeleide van een IPad-glas.”