Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
7 juli 2014

In the Spotlight: Deerns

De Living Daylights is op zoek naar partijen die de ambities van de stichting willen en kunnen steunen. In deze rubriek zetten we steeds een donateur van de Living Daylights in de spotlight. Dit keer Deerns.

 

Spanningsveld, daglicht centraal, ‘healing environment’ en innovatieve oplossingen van ingenieursbureau Deerns.

 

Duurzaam bouwen

Elke dag stuurt de zon haar gratis en continu beschikbare licht naar de aarde. Het slim gebruik van dit daglicht in gebouwen kan het energieverbruik van installaties fors verminderen. Dat geldt niet alleen voor kunstverlichting maar ook voor verwarming en koeling. Aan de andere kant kan teveel daglicht juist tot klachten leiden i.v.m. verblinding en thermisch comfort. Dit is een spanningsveld waarin Deerns acteert binnen complexe bouwprojecten.

 

Visueel comfort

Daglicht draagt bij aan een positieve beleving van een gebouw door de gebruikers. De grootste winst valt te behalen als vroeg in het ontwerpproces samen met de architect en opdrachtgever gekeken wordt naar een optimaal bouwkundig ontwerp waarin het gebruik van daglicht een rol speelt. Zo blijkt daglicht een uitermate positieve invloed op het creëren van een ‘healing environment’ in de gezondheidszorg te hebben.

 

Deerns heeft veel ervaring met lichtontwerp in de gezondheidszorg. Voor het Zaans Medisch Centrum is het kunstlichtplan afgestemd op het aanwezige daglicht (zie foto). En kan daglicht in de utiliteitsbouw bijdragen aan een hogere productiviteit en lager ziekteverzuim. Belangrijke parameters waar Deerns opdrachtgevers in adviseert.

 

Innovatief

Als de toetreding van daglicht beperkt mogelijk is (bijvoorbeeld in monumentale gebouwen) kan gekeken worden of met innovatieve installaties meer daglichttoetreding plaats kan vinden. Deerns is nauw bij dit proces als bouwfysisch adviseur, lichtontwerper en installatieadviseur betrokken vanaf de eerste conceptuele ontwerpen tot en met de realisatie. Deerns heeft inmiddels talloze referentie-projecten waarin daglicht een belangrijke rol speelt. Veelal zijn de projecten in binnen- en buitenland op basis van hun duurzaamheid gecertificeerd.

 

FOTO: De centrale entreeruimte van het Zaans Medisch centrum waar daglicht een grote rol speelt (bron: Mecanoo Architecten)

 

Meer info: Deerns
Meer info: Donateur worden