Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
1 april 2015
Betrokken donateurs

In the Spotlight – ECTOR Hoogstad Architecten

De Living Daylights is op zoek naar partijen die de ambities van de stichting willen en kunnen steunen. In deze rubriek zetten we steeds een donateur van de Living Daylights in de spotlight. Dit keer ECTOR Hoogstad Architecten.

 

Duurzaamheid is een van de belangrijkste uitgangspunten van onze architectuur. In onze beleving leveren goede gebouwen een bijdrage aan een betere wereld, nu en in de toekomst. Daarom richten we ons op het ontwerpen van duurzame ruimtelijke structuren en streven we naar een tijdloze uitstraling.

 

We zetten vanaf de eerste duurzaamheidschets in op een integrale ontwerpaanpak die leidt tot gebouwontwerpen met een minimale installatie en energiebehoefte. Doordachte oriëntatie en efficiënt gebruik van daglicht zijn belangrijke thema’s die daarin een rol spelen.

 

Matrix

Op het Science Park Amsterdam staat Matrix VI: een flexibel gebouw dat een combinatie biedt van laboratorium- en kantoorruimten.  Jonge onderzoekers en ondernemers uit de bèta sector kunnen in het gebouw kantoren en eenvoudige laboratoria huren, variërend van 26m2 tot een halve of hele verdieping. Zelfs clean rooms en chemische labs kunnen ingepast worden.

 

Matrix VI is exact noord-zuid georiënteerd en elke gevel is op zijn specifieke oriëntatie ontworpen; er wordt gebruik gemaakt van het zonlicht waar het kan, en buitengehouden als het moet. Het gevelontwerp combineert de wens om daglichttoetreding en uitzicht te maximaliseren en tegelijkertijd opwarming door zoninstraling zoveel mogelijk te voorkomen.

 

De borstweringen steken aan de zuidkant bijna twee meter uit, en vormen zo natuurlijke luifels die directe zoninstraling voorkomen. De oost- en westgevel zijn voorzien van glazen verticale lamellen met zeefdruk die het uitzicht niet belemmeren maar ongewenste opwarming voorkomen. Ze weren de laagstaande ochtend- en avondzon.

 

De lamellen vangen zo’n 10 tot 15 procent van het licht af dat binnenvalt. Deels omdat ze licht gekleurd zijn, deels door hun bedrukking die dichter oploopt naar boven toe. De lamellen zijn steeds in zo’n hoek geplaatst dat er een optimum is tussen de binnenval van licht en de benodigde zonwering voor het gebouw. Het resultaat: maximale toetreding van daglicht en een mooi uitzicht over Amsterdam.

 

Ook donateur worden? Neem eens een kijkje op de donateurs-pagina