Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
13 november 2014

In the Spotlight: NSVV

De Living Daylights is op zoek naar partijen die de ambities van de stichting willen en kunnen steunen. In deze rubriek zetten we steeds een donateur van de Living Daylights in de spotlight. Dit keer NSVV.

 

Bij de Nederlands Stichting voor Verlichtingskunde gaat het niet alleen om kunstlicht. Zoals de naam het zegt, het gaat om het verlichten, ongeacht welke lichtbron daarvoor wordt gebruikt.

 

Daglicht is natuurlijk de mooiste en minst kostbare lichtbron, het bestaat uit het directe licht van de zon en indirecte licht dat diffuus via de atmosfeer en de wolken de aarde bereikt. We gebruiken het dagelijks en voor veel gebouwtypen zoals woningen, kantoren, scholen of ziekenhuizen zijn er dan ook wettelijke eisen (Bouwbesluit) aan de daglichttoetreding gesteld. In deze tijd van duurzaamheid wordt het gebruik van daglicht steeds belangrijker.

 

Omdat daglicht niet altijd, in voldoende mate, beschikbaar is wordt dit altijd aangevuld met kunstlicht. Het is de dankbare taak van een lichtontwerper om het daglicht en kunstlicht goed in balans te houden, of dit nu wordt gedaan met behulp van gloeilampen, fluorescentielamp of led.

 

De NSVV ziet het als haar taak om de lichtontwerper hierin zoveel mogelijk te steunen o.a. door middel van congressen en haar lidmaatschap van de Stichting Living Daylights. Binnen de NSVV is daarom de nodige aandacht voor daglicht in de verschillende Kernteams, zoals het Kernteam Indoor.

 

Al met al kan men stellen dat in een goed lichtplan wordt gezocht naar een oplossing met het beste resultaat: immers licht en kleur bepalen het humeur.