Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
26 maart 2015
Betrokken donateurs

Tijd dat gezond binnenklimaat hand in hand gaat met energie-efficiëntie

Dat was de belangrijkste conclusie tijdens de “Healthy Building Day” conferentie van de VELUX Groep in Brussel. Deze conclusie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over de gezondheid en het welzijn van mensen binnen de gebouwen uit het VELUX Model Home 2020 programma. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat Europeanen bereid zijn om te investeren in de renovatie van hun woning. Ook de knowhow is beschikbaar om de weg vrij te maken voor duurzame renovaties van Europese gebouwen.

 

Volgens de white paper van het Fraunhofer Institut für Bauphysik uit 2014 leven momenteel meer dan 80 miljoen Europeanen in ongezonde en vochtige gebouwen waar ze 90% van hun tijd doorbrengen. Het risico is dat ze hierdoor aandoeningen aan de luchtwegen ontwikkelen, zoals astma. De white paper concludeert tevens dat het leervermogen van kinderen met 15% verbetert wanneer zij in een goed binnenklimaat verblijven. 90% van de gebouwen in Europa is op dit moment al gebouwd en heeft veel behoefte aan duurzame renovatie.

 

Bij de “Healthy Building conferentie” werd ingezoomd op hoe we door middel van voldoende daglicht en frisse lucht kunnen zorgen voor een gezond binnenklimaat in deze gebouwen. De resultaten van het door de VELUX Groep in 2009 gelanceerde Model Home 2020 programma gestoeld op de Active House principes, waarbij comfort, energie en milieu worden geïntegreerd, vormden het uitgangspunt van de dag.

 

Echte gezinnen vertellen ervaringen

Uit het Model Home 2020 programma wat bestaat uit zes gebouwen in vijf Europese landen, is veel kennis voortgekomen. Verschillende gezinnen woonden in de modelwoningen terwijl wetenschappers hun welzijn, het binnenklimaat en het energieverbruik monitorden. Met hun grote raampartijen die 30-50% van de woonkamer beslaan verbeterden de verhoogde daglichtniveaus het humeur en de productiviteit van de bewoners. Zij vertelden hun eigen ervaringen tijdens de conferentie.

 

Gezondheid verbetert door meer daglicht

“Bouwwetgeving die de renovatie of nieuwbouw van woningen bepaald moet uiteraard normen bevatten voor energie-efficiëntie, maar dit mag nooit ten koste gaan van de gezondheid en het welzijn van de mensen die in die gebouwen moeten verblijven. Energie-efficiëntie en een gezond binnenklimaat met veel daglicht en frisse lucht moeten altijd hand in hand gaan,” zei Michael K. Rasmussen, Chief Marketing Officer bij de VELUX Groep, tijdens de conferentie.

 

“En met het Model Home programma hebben we zeer overtuigend bewezen dat het nu al gedaan kan worden. De hoge niveaus van daglicht en frisse lucht verbeterden de gezondheid van de gezinnen in de CO2-neutrale modelwoningen.”

 

Download de  Healthy Homes Barometer