Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
26 juni 2014

Toine Schoutens over de kracht van het licht

Toine Schoutens is een drukbezet man. Slaap- en waakritmes zijn zijn dagelijkse bezigheid of dat nu bij Fluxplus in Tilburg of bij de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid in Eindhoven is. Recentelijk hielp hij 3FM Deejay Giel Beelen aan zijn wereldrecord non-stop radio maken. En laat hij nou ook een vinger in de pap hebben bij het succes van de Nederlandse voetballers in Brazilië. Genoeg redenen voor een gesprek.

 

Al lange tijd ben je actief met de toegevoegde waarde van licht. Hoe is die fascinatie ontstaan?

“Ik was in 1989 verpleegkundige en er werd me gevraagd om lichttherapie te onderzoeken waarmee je seizoensdepressies tegen kan gaan. Ik heb het onderzocht en zelf een apparaat in elkaar getimmerd en dat bleek heel effectief. Ook al zit er natuurlijk een fors placebo-effect aan zo’n apparaat. Ik ben vervolgens het bedrijf Medilux begonnen waarin we lichttherapieapparaten aanboden. Binnen een jaar hadden we 260 verkooppunten, maar ik merkte dat mijn hart meer ligt bij het adviseren en heb het bedrijf uiteindelijk verkocht.”

 

Fluxplus is nu je hoofdactiviteit. Wat doen jullie?

“We concentreren ons op vier gebieden. In Medical hebben we onze medische toepassingen ondergebracht zoals (dag)lichttherapie en apparatuur voor de dermatologie. Dan hebben we Fit. Dat is gezonde verlichting voor ouderen en voor verpleeghuizen. Tot slot hebben we de onderdelen Travel en Sport. Die bestaan uit jetlag oplossingen en begeleiding en onderzoek op het gebied van het optimaliseren van sportprestaties.”

 

Zijn er andere bedrijven die jetlagoplossingen bieden?

“Nee, en zeker niet op deze schaal. We hebben onder andere zwemmers als Pieter van den Hoogenband, Maarten van der Weijden en Ranomi Kromowidjojo begeleid en we doen dat ook voor de turners en wielrenners en voor het Nederlandse elftal. We hebben eraan bijgedragen dat de voetballers zonder jetlag in Brazilië arriveerden.”

 

Wat doe je dan precies voor het Nederlands elftal?

“We kijken naar het slaap-waak ritme. Enkele dagen van tevoren laten we op bepaalde tijden (dag)licht toedienen. Dan kan je het ritme dagelijks twee uur aanpassen. Het is nog weleens een ingewikkelde zaak, want voordat de schaatsers naar Sotsji gingen bijvoorbeeld, bezochten ze ook Nagano, Salt Lake City en Calgary en dat moet je dan exact gaan sturen. Dat zijn complexe schema´s. We leveren een totaalpakket. We maken de schema´s, begeleiden de atleten, ook op locatie, we leveren de apparatuur en we instrueren de begeleiders.”

 

Zien sportbonden hier de meerwaarde van in?

“Zeker. We merken dat dit steeds meer een hot item begint te worden, want met een jetlag in je knieën ga je geen medailles winnen.” Ook het optimaliseren van het peak-performance moment kunnen we met behulp van onze CPM (Chrono Performance Management) techniek beïnvloeden. Hierdoor is de atleet in staat om op elk gewenst moment op de dag een piekprestatie te leveren.

 

Je hebt Giel Beelen geholpen met zijn recordpoging radiomaken (198 uur totaal). Je hebt hiervoor een lichtboog ontwikkeld. Hoe werkt zoiets?

“Het is een ISYLED systeem van Light Technology Nederland waarmee we de intensiteit en de kleur van het licht kunnen afstemmen op de menselijke behoefte. Eerder had ik een Belgische VRT Deejay aan een record geholpen en enkele jaren later belde Giel Beelen. Hij kreeg een slaap waakschema zodat hij maximaal kon slapen. Ik heb samen met mijn collega Huub van Berkel een schema gemaakt waarin hij elk uur vijf minuten pauze spaarde. Iedere twee dagen kon hij tweeënhalf uur  slapen en dan hadden we nog wat powernaps er bij ingepland.”

 

Heeft dit experiment jou nieuwe inzichten gegeven?

“Het is geen officieel onderzoek natuurlijk, maar het werd me wel duidelijk wat de kracht van het licht is. Als Giel vermoeid was dan ging hij op de hometrainer zitten met twee LED lichttherapie apparaten voor zijn gezicht en kon hij er weer uren tegen. We konden met de nieuw ontwikkelde lichtboog tot 5.000 lux gaan. Dat is bijna 10 keer zoveel als normaal. Giel kon niet aan het licht ontsnappen waar hij zich ook in de studio bevond.”

 

Het begeleiden van topsporters en een project als met Giel Beelen zorgt wellicht voor een bewustzijn over licht bij mensen, merk je dat?

“In de sport zeker, in de dagelijkse praktijk zie ik dat bewustzijn niet echt. Ik denk dat de urgentie niet zo groot is. Licht is er altijd en het is gratis. Waarom zou je er geld aan uit geven? Daar komt bij dat we in Nederland verkeerd bouwen. We zijn feitelijk buitendieren die ons hebben aangepast aan het leven in gebouwen. Waar de lichtintensiteit twintig tot dertig keer lager is dan buiten. We zijn hier niet voor uitgerust. Daar moet verandering in komen. Het is daarom prachtig dat de Living Daylights hier doorlopend aandacht voor vraagt, zodat het bewustzijn bij architecten hierover toeneemt.”

 

Meer informatie: Fluxplus

 

Tekst: Gerard Vos