Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
24 februari 2014
Betrokken donateurs

Slimwoner campagne van start

Een kwart van de Nederlanders heeft geen idee hoeveel men kan verdienen met energiebesparing. Slechts 1% schat de besparing op meer dan 300 euro per jaar, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. In werkelijkheid kan wel 75% van de huishoudens meer dan 300 euro besparen. 30% kan zelfs meer dan 1.000 euro besparen.

 

90% van de Nederlanders neemt al maatregelen voor energiebesparing, toont het onderzoek van Natuur & Milieu aan. Afgelopen jaren heeft bijna driekwart van de mensen gloeilampen vervangen door spaar- en Led-lampen; 62% heeft dubbel glas; de helft van de mensen heeft energiezuinige apparaten gekocht.

 

“Deze energiebewuste mensen zijn al Slimwoner,” zegt Olof van der Gaag van Natuur & Milieu. “Ze leven al energiebewust en met rendabele investeringen kunnen zij nog honderden euro’s per jaar meer besparen en hun huis comfortabeler maken. Daar gaan wij hen mee helpen.”

 

Daarbij is er zeker in woningisolatie nog veel te winnen: Nederlanders hebben vaak kleinere stappen gezet en komen nog niet toe aan de grote winstpakkers: isolatie van spouwmuren, vloer en dak.

 

Slimwoner

Zorgeloze oplossingen voor comfortabel wonen. Dat is in het kort de campagne Slimwoner die twee jaar duurt. Slimwoner is een initiatief van Natuur & Milieu. Op Slimwoner.nl zorgt Natuur & Milieu samen met haar hoofdpartners Enexis en de Nationale Postcode Loterij en partner Velux Nederland ervoor dat energie besparen leuker en makkelijker wordt.

 

Om de paar maanden kunnen mensen inschrijven op een aantrekkelijk aanbod voor verdere energiebesparing. Dat kan het isoleren van de woning zijn, een zuinig elektrisch apparaat aanschaffen of voordelig kiezen voor Led-verlichting. Natuur & Milieu maakt met bedrijven scherpe afspraken over prijs en kwaliteit, inclusief het uit handen nemen van allerlei regelwerk.

 

Van der Gaag: ‘Door onze campagne hoeven mensen niet meer zelf offertes op te vragen, kwaliteit te checken, de leverancier te controleren of te onderhandelen over de prijs.’

 

Michel Kalis, commercieel directeur van Velux. “Het is juist nu belangrijk je huis aan te pakken om comfortabeler te kunnen wonen en om energiekosten te besparen. Het isoleren van daken of het vervangen van oude ramen kan veel energiekosten besparen. Daarnaast kan door extra daglicht- en ventilatiemogelijkheden toe te voegen een donkere ruimte worden verbouwd in een prettig leefbare kamer, wat tegelijk het woonoppervlak vergroot en wooncomfort verbetert.

 

Over het onderzoek

Het onderzoek van Kien Panelwizard is uitgevoerd onder 838 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. Klik hier voor de onderzoekverantwoording.

 

Andere feiten uit het onderzoek:

– 85% van de Nederlanders vindt energiebesparing belangrijk;
– De helft wil dit jaar minstens 1 stap zetten voor (verdere) energiebesparing;

– In de komende twee jaar wil Nederland vooral energiezuinige apparaten kopen (19%), lampen vervangen (17%) en met een slimme meter het energieverbruik bijhouden (14%);

– driekwart denkt terecht dat een nieuwe koelkast kopen zuiniger is dan de oude koelkast opgebruiken;

– 72% let bij aankoop van een huishoudelijk apparaat altijd op de energiezuinigheid.