Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights
Plaatsingsdatum
12 januari 2015

Zorgen om de zorg

Architect Eric Wendel moet nog steeds een beetje aan Dordrecht wennen, maar het kantoor aan de Achterhakkers voelt inmiddels als een vertrouwde jas. Het kantoor is alles waar EGM voor staat. Transparant en stoer, maar altijd staat de mens centraal. Een interview over de zorgprojecten van EGM.

 

Bij EGM werken ruim 130 mensen. Dit integraal werkend architectenbureau heeft alle disciplines in huis: van stedenbouw tot interieur en van bouwfysicus tot BREEAM-expert. Het bureau heeft een historisch warme band met zorgprojecten en schrijft ondanks de crisis in de bouw nog altijd zwarte cijfers.

 

Kortzichtig beleid

Eric Wendel: “Mede door een aantal grote zorgprojecten – zoals het Erasmus en het Radboud – zijn we redelijk, maar niet ongeschonden, door de crisis heen geholpen. Dat zijn projecten van vijftigduizend vierkante meter of meer. Daarnaast zijn we lean en mean. Ik vergelijk het weleens met wedstrijdzeilen. Je moet ieder zuchtje wind pakken en ervoor zorgen dat je geen onnodige ballast aan boord hebt en op tijd overstag gaan. We kijken ook niet te veel naar de concurrenten, maar varen onze eigen koers.”

 

Zo’n zestig procent van de omzet haalt EGM uit de zorg. Daar is momenteel veel gaande, vertelt Wendel. “Het overheidsbeleid heeft bepaald dat mensen meer zelfredzaam moeten zijn. Met als gevolg dat verzorgingshuizen langzaam leeg komen te staan. Lege plekken worden niet meer ingevuld. Verzorgingstehuizen worden gesloopt of krijgen een andere bestemming. Punt is wel dat je straks met een dubbele vergrijzing te maken hebt. En daarbij komt nog dat mensen nu de zorg uitstellen vanwege de onkostenvergoedingen. Je zal zien dat we op een later moment als een gek passende huizen moeten gaan bouwen. Het is een kortzichtig beleid en daar maak ik me weleens zorgen over: veiligheid en eenzaamheid blijven issues.”

 

De klant is koning

Ook bij de ziekenhuizen zijn veel veranderingen gaande vertelt Wendel. “Ziekenhuizen moeten een andere soort zorg verlenen. Ooit verzorgden de nonnen in de kloosters de patiënten. Dat deden ze vanuit naastenliefde en barmhartigheid en met weinig middelen in grote zalen. Dat is langzaam geëvolueerd. In moderne ziekenhuizen werd de diagnostiek en behandeling belangrijk. Daar kreeg je de situatie dat er een vloer met allerlei apparatuur ontstond. Mensen werden ook meer poliklinisch geholpen en op de etages erboven ontstond het beddenhuis. Nu zie je dat door de moderne technieken het aantal bedden in het ziekenhuis weer afneemt.”

 

Dat komt omdat de opnameduur door de (dag-)behandeltechniek enorm veel korter is geworden. Verder is de patiënt mondiger geworden en hij kan tegenwoordig zelf de beste plek voor zijn behandeling uitzoeken. Wendel: “Met als gevolg dat ziekenhuizen ook meer inzetten op hospitality. De patiënt is veel meer regisseur over zijn verblijf. Hij bepaalt wat en wanneer hij eet , wanneer hij opstaat. Hij maakt gebruik van de gratis wifi en hij kan zelf de gordijnen open en dicht doen en het licht bedienen. Je wordt tegenwoordig veel minder als willoos slachtoffer gezien.”

 

Healing architecture

Veel ziekenhuizen zijn dan ook aan het renoveren geslagen en plegen nieuwbouw om aan de veranderende vraag te kunnen voldoen. “In Delft zijn we bezig met de nieuwbouw voor het Reinier de Graaf-ziekenhuis. De vervangende nieuwbouw in de vorm van een esculaap komt tussen de oude twee ziekenhuizen. De vorm biedt de mogelijkheid om verschillende open ruimten te creëren. Patio’s met zicht op binnen én buiten. Daarmee ontstaat een gebouw met veel uitzicht en daglicht.”

 

In het Reinier de Graaf kwam je oorspronkelijk binnen via een donkere gang. Wendel: “Er was geen daglicht en je kon je nauwelijks oriënteren. Je bent als patiënt al nerveus. Dan ben je nog sneller van slag. Dus architectuur kan hier heel goed bijdragen aan het welzijn van mensen. Ik wil mensen een zo prettig mogelijke omgeving bieden.”

 

Daglicht is belangrijk in ziekenhuizen, vindt Wendel. “Ik wil zoveel mogelijk daglicht. Patiënten moeten vanuit hun bedpositie altijd uitzicht kunnen hebben. Ik wil in Delft een borstwering van maximaal 42 centimeter hoog zodat je ook liggend naar buiten kunt kijken. Het is wel zo dat vanuit de opdrachtgevende kant zoiets zelden wordt gevraagd, het moet vooral vanuit de ambitie van de architect komen.”

 

Meer informatie: EGM Architecten

 

Tekst: Gerard Vos