Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

MC Huis

Soort project: Kleiner dan 1000 m2
Projectomschrijving

Aan de rand van het Utrechtse Griftpark, gelegen tussen rijwoningen van de oude stadswijk en enkele vrijstaande, voormalige industriële panden met cultuurhistorische waarde, valt het MC Huis op als autonoom object. Het markeert de plek waar een groot hekwerk de abrupte scheiding vormde tussen de woonwijk en de voormalige gasfabriek, nu getransformeerd tot een groen stadspark. Samen met de naastgelegen bestaande panden, die herontwikkeld worden voor particuliere bewoning, vormt het MC Huis een overgang van de oude stadswijk naar het park.

 

Het kavelpaspoort en de specifieke oriëntatie vormen het uitgangspunt voor de ruimtelijke en functionele invulling van het volume. Hierbij wordt de spanning tussen open en besloten en tussen private en publieke ruimte optimaal ingezet. De open leefruimten op de begane grond en op de eerste verdieping zijn in de gevel af te lezen door hun grote raampartijen. In de zuidgevel wordt de schuifpui overhoeks doorgezet waarmee de woning zich ook opent richting het Griftpark.

 

De verticaal geprofileerde gevelbekleding van antraciet, geprepatineerd zink relateert aan dakafwerkingen en gevelornamenten in de Utrechtse binnenstad, maar zet ook de eigenheid van de woning extra kracht bij. Door een verfijnde maatvoering (smallere felsbanen) toe te passen sluit de textuur van de uitstaande felsnaden aan bij de tactiliteit van het metselwerk in de omgeving.

 

Het interieur kenmerkt zich door een terughoudend materiaalgebruik en ingetogen detaillering. Beeldbepalend element in zowel de woonkamer als op de overloop, is de doorlopende kastenwand tegen de westgevel waarin stabiliteitselementen en installaties zijn opgenomen.


Daglichtambitie

De woningtypologie en ruimtelijkheid in het huis zijn gericht op toestroming van daglicht, het creëren van uitzicht en differentiatie tussen private en publieke, en warme en koele ruimten. Dit heeft geresulteerd in een heldere tweedeling tussen open leefruimten en meer gesloten volumes met slaapkamers en ondersteunende ruimten.

 

Direct achter de voorgevel is een smalle strook geplaatst waarin entree, toilet, trap en berging zijn opgenomen. Zo wordt een privacy-afscherming gecreëerd tussen de straat en de grote, open leefruimte aan de tuin. De eerste verdieping is juist omgekeerd ingedeeld. De bad- en slaapkamers zijn opgenomen in een gesloten volume aan de koele en rustige noordzijde, terwijl met de open circulatieruimte aan de voorgevel een extra leefruimte ontstaat gericht op het zuiden. Hier is vrij zicht op de Dom en door de ruime toestroming van licht en warmte ontstaat ook in de koudere seizoenen een prettig binnenklimaat. In de zomer kan de warme lucht eenvoudig afgevoerd worden door de grote schuifpui en het elektrisch dakraam.

 

De open woonruimten op de begane grond en op de verdieping zijn voorzien van een royale vrije hoogte. Door de servicestrook op de begane grond en het gesloten volume met slaapkamers op de verdieping juist in hoogte compact te houden, kon binnen de maximaal toegestane bouwhoogte een dakterras toegevoegd worden. Er ontstaat aldus een verspringing in het vloerniveau van de eerste verdieping waardoor het zuiderlicht op een spectaculaire manier de woonruimte op de begane grond kan bereiken. Het dakterras is ingericht als een stille stads-oase met rondom vrij uitzicht en vormt een waardevolle toevoeging op de tuin die vooral ochtend- en avondzon krijgt.

Projectinformatie

Plaats project: Utrecht
Opleverdatum: 1 mei 2015
Architectenbureau: Pascal Cornips
Projectarchitect: Pascal Cornips
Bekijk de volledige fotoserie