Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

De Resident

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2
Projectomschrijving

De Resident in Den Haag betreft de renovatie van de bestaande samenstellende, oorspronkelijk in postmoderne stijl gebouwen Helicon en Castalia, alsmede de toevoeging van een grootschalig nieuwbouwdeel dat als moderne verbinding en entree van beide gebouwen functioneert.

 

Het voormalige Parnassusplein tussen beide gebouwen in is door cepezed omgevormd tot gezamenlijk, semi-openbaar entreeatrium voor de ministeries van VWS en SZW, die het complex bewonen. Het verbindende bouwdeel heeft bij een geheel eigen beleving zo min mogelijk impact op de bestaande bouw. Het is geconstrueerd uit grote staalportalen met daarop een glazen dak.

 

De samengestelde portaalprofielen zijn ruim een meter diep en hebben een witgekleurde bekleding van staal en gespannen doek. Zij functioneren zo als neutrale coulissen die bij een zichtlijn overlangs een volledig zelfstandig bouwdeel constitueren. Bij een zichtlijn overhoeks laten zij juist ruimte aan de oorspronkelijke bouw.

 

Het atrium bevat onder meer een publiek café, maar ook een groot ‘meubel’ van bijna veertig meter lang en vijf meter breed dat de verkeersstromen en beveiligingszonering organiseert. Het meubel heeft een staalconstructie afgewerkt met composiet en bevat een glazen portiersloge en lift. Het dek is uitgevoerd in hout en draagt een drietal grote bomen.

 

De renovatie is onder meer gericht op verschillende manieren van werken. Op de onderste lagen zijn functies met een algemeen rijkskarakter als aanlandplekken, vergaderruimten en een opleidingscentrum verwezenlijkt. De verdiepingen daarboven zijn getransformeerd van cellenkantoren tot een meer open omgeving met ruime werkvelden en een grote diversiteit aan werkplekken.


Daglichtambitie

Vaak is een atrium een voor de hand liggend middel om een eigentijds kantoorgebouw een dynamisch en (dag)licht gevuld hart te geven. Het atrium van de resident heeft een andere oorsprong. Deze stedelijke tussenruimte bestond al tussen twee enorme ministeriele postmoderne kantoorcomplexen uit de jaren 90. Het was echter een vrij somber en donker verhard plein met relatief doodse plinten. De ambitie was om deze ruimte om te vormen tot een uitnodigende, daglichtrijke en representatieve entreehal voor het rijkskantoor.

 

Een zelfstandige constructie draagt het glasdak en bestaat uit een reeks U-vormige stalen vakwerkspanten van 10cm dikte. Deze zijn op het hart van de gemetselde penanten van de Castalia-gevel geplaatst om vanuit de kantoren zelf ongehinderd zicht en daglicht te ervaren. Deze open staalconstructie is bekleed met wit gaasdoek voor de lichtreflectie en akoestiek. De atriumvloer bestaat uit wit graniet t.b.v. het verhogen van het lichtniveau. Een nieuwe ontworpen routingcircuit op de eerste verdieping, boven de publieke route op maaiveldniveau, maakt dat men rond en langs het met daglicht overgoten atrium loopt. Dit circuit wordt ondersteund door de eigen transparantie maar ook door het openen van de voorheen gesloten lifthallen van het Helicon gebouw.

 

Het kunstlichtplan is afgestemd met het daglicht in het atrium. Waar het daglicht vanuit het glasdak de ruimte verlicht worden de voeten van de spanten aangelicht vanuit de vloerarmaturen met LED. Alle toevoegingen zijn eveneens wit van kleur en hebben reflecterende vlakken. Zo ook het organiserend meubel waarvan de balustrades en plafonds geïntegreerde LED-verlichting hebben. Deze maken het meubel tot een subtiel functioneel ‘lichtarmatuur’ van het hele atrium.

Projectinformatie

Plaats project: Den Haag
Opleverdatum: 24-04-2015
Architectenbureau: cepezed
Projectarchitect: Ronald Schleurholts, Joris de Leeuw
Bekijk de volledige fotoserie