Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project Watercampus Leeuwarden

Geplaatst op: 17 september 2015

Volgens opdrachtgever gemeente Leeuwarden moest het nieuwe hoofdkwartier van de Watercampus een icoon voor de stad worden. Dat is gelukt door de vijfhoekige vorm én door de hellend-horizontale gevelbekleding van western red cedar, die huizenhoog om het gebouw wervelt. Het atrium is een hart van stilte en licht.

 

In de Watercampus in Leeuwarden zetelen diverse waterinstituten, zoals Wetsus, Water Alliance, het Centre of Expertise Water Technology en de Noorse Aqua Nirvana Foundation (ANF).

 

Duurzame watermaatregelen

In het nieuwe kantoor is fors ingezet op duurzaamheid. Naast zaken als betonkernactivering, biogas, warmteterugwinning, luchtwarmtepomp, zonne-energie, behoefteafhankelijke ventilatie, demontabiliteit en flexibele indeling zijn er talloze  duurzame watermaatregelen, wat leidde tot een 100%-score op de parameter Water.

 

Te noemen zijn: koeling/verwarming door waterverneveling, hergebruik hemelwater, grijswater-, geelwater- en zwartwatersystemen, waterloze urinoirs, vacuümtoiletten, besparende koudwaterkranen, hergebruik afvalwater (voor onderzoek), watermeters, afsluitbare waterleidingen toiletten en lekdetectie hoofdwatermeters.

 

Zwierende schaatssporen

De uiteindelijke materialisering was de resultante van een lang proces. Aanvankelijk werd het atrium afgepaald door een geweven stabiliteitsconstructie van kruiselingse spanten.

 

De gevels bevatten véél glas, als verwijzing naar de vroegere glastuinbouw rondom. Tegen opwarming zou het glas worden beplakt met een elfstedentocht van ijsbloemen. Dit was echter te bedacht. Er werd gekozen voor hout. Naast esthetisch kon het hout tevens een functionele invulling krijgen als zonwering en lichtgeleider. Daardoor werden de kruiselingen steeds horizontaler om ten slotte als reusachtige luxaflex te eindigen.

 

Dynamische zwiep

Er is vernuftig met de demontabele gevelbekleding van PEFC-gecertificeerd western red cedar gespeeld. De gevelbekleding is 3D worden ontworpen én prefab ge-cnc’t. Berekend op de hoge of lage stand van de zon in zomer en winter, optimale breedte en onderlinge afstand hebben alle lamellen (270 x 60 x 50 mm) een andere hellingshoek.

 

Waar zich openbare gebieden bevinden, zijn ze wat opgetild om meer licht door te laten. Het sterkst gebeurt dat bij de entree, waar de lamellen er in een fantastisch dynamische zwiep overheen curven. Op de hoeken zitten speciale passtukken die per cnc zijn gerond.

 

Invloed van water

Aan de binnenkant zijn de schoepen voor effectieve lichtwering voorzien van opzetstukken. Om de verschillende hellingshoeken te maken, zitten ze vast aan in drie richtingen verstelbare stalen consoles. Deze zijn bevestigd op gebogen spantbenen van gelamineerd iroko (270 x 90 mm), die op hun beurt weer zijn verbonden met een staalconstructie aan de buitengevel. Tussen de staalconstructie, grotendeels elegant achter het hout verscholen, hangen de glazenwassersbordesroosters aan stalen trekstangen.

 

Wonderbaarlijke compositie

In het driehoge atrium zijn openheid, lichtsterktes, lijnen, materialen en neutraaltinten in absolute balans. Het licht komt niet alleen gefilterd van de vijfzijkanten, maar ook in bakken vanboven door het glazen zaagtanddak; de zuidelijke ziggen zijn bekleed met 1.000 m2 zonnepanelen, waardoor de elektrakosten nul zijn.

 

Kijk je vanuit het restaurant het atrium in, dan zie je een wonderbaarlijke compositie van woelende materielijnen en wielende lichtlijnen, in kalme wanorde: een zelden waargenomen fenomeen in een gebouw.

 

Tekst: Hans de Groot

 

Deze samenvatting van een langer artikel uit nummer 3/2015 is beschikbaar gesteld door Het Houtblad, partner van St. Living Daylights.

 

Fotocredits

Foto 1 René de Wit

Foto 2: Rob Hoekstra

Foto 3: Michel van den Berg

 

Projectinformatie

Feiten & Getallen

Locatie: Oostergoweg 7, Leeuwarden

Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden

Ontwerp: Coöperatie GEAR Leeuwarden (gear.nu)

Landschapsontwerp: GEAR, veenenbos en bosch landschapsarchitecten Arnhem (veenenbosenbosch.nl)

Aannemer: BAM Utiliteitsbouw, regio Noordoost Groningen (bamutiliteitsbouw.nl)

Bouwkundige en constructieve engineering: BAM Advies & Engineering Bunnik (bamadvies-engineering.nl)

Constructeur: Ingenieursbureau Wassenaar Ingenieurs Haren (wassenaarbv.nl)

Bebouwd oppervlak: 7.500 m2

Bouwperiode: Oktober 2013 – januari 2015 (Opening: september 2015)

Bouwkosten: ± € 35 miljoen