Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Daglicht in beeld (deel I)

Geplaatst op: 10 juni 2014

Met enige regelmaat tonen we in deze rubriek een door fotograaf Petra Appelhof geselecteerd beeld. [Klik op de foto om te vergroten]

 

Welk gebouw heb je hier gefotografeerd?

“Hier zie je een beeld uit een serie van een Educatief Centrum in Den Dungen. Het is een zeer recent project waarin Desiree Vermeer van DAT Architecten Tilburg een nieuw centraal gebied heeft verbonden met de verschillende delen van het gebouw. Het mooie is dat daar waar oud en nieuw elkaar ontmoeten er veel aandacht is voor daglichttoetreding.”

 

Je bent al geruime tijd fotograaf. Wat maakt dat je deze foto hebt gekozen. Waardoor springt deze foto er meer uit dan ander werk?

Het is in de eerste plaats een beeld uit een recente opdracht waar daglicht een heel belangrijke functie in het ontwerp, en dus ook in het beeld, heeft.

 

Op de foto zie je ook veel tl-verlichting, heb je hier bewust voor gekozen?

Ik vind het een hele mooie beeldrijm, de strepen daglicht, de lijnen van de wandbekleding en dan die compositie van kunstlicht. Het is complex en tegelijkertijd eenvoudig. Dat maakt de foto voor mij boeiend.

 

Wat betekent daglicht voor je?

Daglicht brengt leven in een ruimte. Het laat de ruimte gedurende de dag veranderen en maakt voor de gebruikers contact met buiten mogelijk.

 

Kom je in de praktijk veel gebouwen tegen waarvan je denkt: ‘daar hadden ze een betere bouwtechnische oplossing of een esthetisch mooiere oplossing kunnen/moeten kiezen?

Dat vind ik een lastige vraag voor een fotograaf. Ik kan natuurlijk niet op de stoel van een ontwerper gaan zitten.

 

Wat fotografeer je het liefst?

Elke opdracht heeft z’n eigen speciale setting. Ik fotografeer die het liefst als een ruimte die leeft, waarbij ondanks het tweedimensionale medium toch ruimtelijkheid word getoond. Licht is hierbij essentieel, dat geeft volume en intimiteit en geeft ook een bepaalde tactiliteit.

 

Meer informatie: Petra Appelhof