Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Daglicht en het domino-effect

Geplaatst op: 9 april 2015

Anton Peters is Manager Projects Architectural Glass BeNeLux bij AGC Glass Europe. Maar als je het hem op de man vraagt, ziet hij zichzelf meer als vliegende keep. Dan is hij in Nederland bij een grootschalig project te vinden, dan weer in het hoofdkantoor van AGC Glass Europe in het Belgische Louvain-la-Neuve. Een gesprek over dit nieuwe hoofdkantoor, architect Philippe Samyn en ontwerpen met daglicht.

 

AGC Glass Europe heeft al snel zo’n zeventienduizend medewerkers in Europa. Ze produceren, verwerken en verdelen vlakglas voor de bouw, de autosector en de solar-industrie. Ook al is AGC de grootste glasfabrikant ter wereld met recente projecten als Apple’s hoofdkantoor en het World Trade Centre II, ook hier heeft de crisis er flink ingehakt. Inmiddels krabbelt het bedrijf weer flink op.

 

Anton Peters: “Het is natuurlijk niet zo prettig als de crisis je raakt, aan de andere kant besef je welke koers je moet gaan varen.”

 

Is glasproductie nu specialistisch werk of moet je vooral bezighouden met grote volumes?

“Eigenlijk allebei. Ieder gebouw is uniek, maar je wil wel grote volumes wegzetten. Bij de productie maken we een glaslint van drie meter 21 breed die we op zes meter snijden. In de toekomst gaan we wellicht naar negen meter. Dit met name voor de snijrendementen die gunstiger worden en je hierdoor minder glasverspilling hebt. We zijn erg bezig met Cradle to Cradle en zijn gecertificeerd voor basis, gecoat, decoratief en gelaagd glas. Dat kan geen enkele andere glasfabrikant zeggen. We zijn dan ook continu aan het innoveren. We hebben in Charleroi een R&D-centrum waar meer dan 250 mensen werken.”

 

Wat zijn spectaculaire uitvindingen op het gebied van glas?

“We zijn bezig met heel sterk ultradun glas van 0.51 mm dik, chemisch gehard. Dit glas kan je bijvoorbeeld aan de binnenkant van een gebouw toepassen met magneten. Je kunt het buigen en het is schokbestendig. Ik zie dit als een mooie toepassing in bijvoorbeeld een monument. Voordeel is dat het glas niet in het rond vliegt als er een aardschok is. Het glas wordt momenteel in Japan geproduceerd. Eigenlijk is het een afgeleide van een IPad-glas. Voor een producent zoals wij zijn, is het een voordeel dat je aan zoveel branches glasproducten levert, want je kunt combineren en experimenteren. Het leidt geregeld tot de meest fantastische vindingen en producten.”

 

Omdat Anton bij AGC verantwoordelijk is voor architecturale projecten in de Benelux was het kiezen van een projectleider voor het nieuwe Europese hoofdkantoor van AGC snel gemaakt. Een gemakkelijke keus!

Anton: “Mijn rol misschien wel, maar het pakket eisen was geen gemakkelijke. Het hoofdkantoor moest natuurlijk state of the art worden, een paradepaardje. Medewerkers uit heel Europe komen hier werken. We hanteren het Nieuwe Werken en we moesten rekening houden met flexibele werkplekken voor vijfhonderd mensen.”

 

Architect Philippe Samyn staat te boek als een lastig man, heb je dat ook zo ervaren?

“Nee, het is een fantastische vent. Hij is erg gedreven en hij heeft een eigen mening. Die zegt in een overvolle zaal met architecten dat als je daglicht niet meeneemt in je ontwerp dat je dan als architect niet bestaat. Dat je er dan niet toe doet. Hij roept controverse op, maar heeft ook vaak het gelijk aan zijn kant. Samyn is een beetje de Mick Eekhout van België. Hij is zowel architect als ingenieur en lid van de academie van wetenschappers. De manier waarop Samyn een project aanvangt is wezenlijk anders dan bij andere architecten. Alles moet op een wetenschappelijke manier onderbouwd worden. Je wordt als deelnemende partij in het project erg bewust van je eigen processen. Samyn vraagt en gaat tot het uiterste.”

 

Spiegel-effect

Het kantoor in Louvain-la-Neuve is opgetrokken op pijlers, met parkeerruimte op de begane grond, en onderscheidt zich aan de buitenkant door een dubbele glasgevel. De binnenschil bestaat uit dubbele beglazing van extra-blank glas met superisolerende coatings en zonwering.

 

De buitenschil is dynamisch en enig in zijn soort, met mobiele, glazen lamellen voorzien van witte stroken die afwisselend op de binnen- en buitenzijde zijn gezeefdrukt. Ze passen automatisch hun stand aan de bewegingen van de zon aan en optimaliseren zo de inval van daglicht, zonwering en warmtecomfort.

 

Anton Peters: “De eis was dat het een flexibel gebouw moest zijn. Mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten, waardoor er een prominente rol voor de trappen is weggelegd. Elke kantoorvleugel heeft een bepaald thema met een overeenkomende kleur. Dus je kunt ook de weg gemakkelijk vinden in het gebouw. In dit nieuwe gebouw kom je veel meer mensen tegen dan in het oude en je gaat gemakkelijk even bij elkaar zitten.”

 

Er zijn veel mooie toepassingen in het gebouw, maar Peters vindt vooral de grote open ruimte bijzonder. Peters: “Deze staat haaks op de kantoorvleugels. De open ruimte is één groot ontmoetingspunt. Rondom de grote open ruimte heeft architect Samyn een rij spiegels bedacht. Dit maakt dat het op een sombere dag binnen veel helderder is dan buiten.”

 

Domino-effect

Uit het verhaal dat Peters schetst komt steeds een ding naar voren. Als je in aanvang niet goed nadenkt over daglicht dan loop je achter de feiten aan. Peters: “We hebben in dit energnie nul-gebouw gekozen voor een zonwering van glas. Daar staat een beglazing voor met de meest transparante coating op het glas. Want je wil daglicht je gebouw inhalen en niet tegenhouden. We wilden een zo hoog mogelijke kleurweergaveindex.”

 

Peters. “Je wil niet alleen daglicht regelen, maar ook de energie die binnenkomt. Je moet je zonwering en de klimaatscheiding dan ook goed regelen. En dan is de volgende stap de kunstverlichting. Kunstverlichting is oververhitting en zorgt ervoor dat je moet gaan koelen. Dan heb je als je je zaken niet goed op orde hebt, veel meer energie nodig voor die koeling en dan kun je zonnepanelen bij gaan leggen. Dat is nou net wat je niet wil. Het is een domino-effect. En dit is exact terug te herleiden naar de keuze hoe je met daglicht omgaat. Dat is de essentie van ons vak. Daglicht is een cruciale factor voor je energiebalans en voor de gezondheid van mensen. Zonder daglicht heb je niks!”

 

Tekst: Gerard Vos

Fotografie: Marie-Francoise Plissart

Bekijk de volledige fotoserie