Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Dakraam met zelfregulerende ventilatie-unit

Geplaatst op: 2 mei 2014

Goed ventileren is nodig om een gezond binnenklimaat te creëren. Waar dit vroeger automatisch ging via kieren en naden, gebeurt dit in de goed geïsoleerde woningen van vandaag vaak onvoldoende. Hierdoor heeft één op de tien woningen last van schimmelvorming of bevat fijnstof. Om te zorgen voor goede natuurlijke ventilatie mét een hoog wooncomfort is er voor de nieuwe generatie dakramen van VELUX een zelfregulerende ventilatie-unit met verhoogde capaciteit ontwikkeld. Met deze unit voldoen de dakramen als eerste aan de eisen van het Bouwbesluit.

 

Verbeter het binnenklimaat

Voor het verbeteren van het binnenklimaat in bestaande gebouwen is er een innovatief zelfregulerende ventilatie-unit met verhoogde capaciteit ontwikkeld. Deze discrete ventilatieoplossing is eenvoudig te monteren op handbediende dakramen van de nieuwe generatie. De unit bestaat uit een onderhoudsvrije grijze aluminium bovenkap, die de standaard bovenkap van het dakraam vervangt. De vergrote doorlaat van frisse lucht wordt bij winddruk nauwer of sluit helemaal af, wat zorgt voor een continue maar gecontroleerde toevoer van frisse lucht.

 

Gezonde gebouwen

De gemiddelde Europeaan brengt 90 procent van zijn tijd door in gebouwen. Daarom is het nodig dat we deze woningen en kantoren zowel ‘s zomers als ‘s winters meerder keren per dag ventileren. Als we dit niet doen neemt de luchtvochtigheid toe en daarmee het risico op gebouwschade, schimmels en huismijt. “Maar het is niet alleen het gebouw dat leidt onder de luchtvochtigheid. De gezondheid van de bewoners loopt ook risico. Onze gezondheid staat namelijk in nauw contact met onze omgeving. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je langere tijd doorbrengt in een vochtige ruimte je een hoger risico loopt op astma en allergieën. En naast de medische risico’s heeft het binnenklimaat ook grote invloed op ons concentratievermogen, productiviteit en algemene welzijn. Daarom is regelmatig ventileren zee belangrijk,” vertelt Michel Kalis, commercieel directeur van VELUX Nederland.

 

Active House

Het systeem past naadloos bij Active House. Hierbij is een gebouw in staat een optimale balans te creëren tussen drie hoofdgebieden: energie, milieu en binnenklimaat. Deze staan allen in dienst van de bewoner. De nieuwe zelfregulerende ventilatie-unit draagt bij aan een gezond binnenklimaat door de ventilatie van hele ruimtes voor zijn rekening te nemen en zorgt voor een gezond gebouw zonder dat de gebruikers ergens aan hoeven te denken.

 

Meer informatie: www.velux.nl/ventilatie-unit

 

Bekijk de volledige fotoserie