Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Fluorescent Media Façade

Geplaatst op: 1 september 2015

Maandelijks tonen we een innovatief project van het Bucky Lab van de TU Delft. In een project werken de deelnemers hun innovatieve ideeën met betrekking tot de gevel uit. Dit keer de Fluorescent Media Façade van Eva van Gelderen en Jeroen van Winden. Supervisor Marcel Bilow geeft tekst en uitleg.

 

Gewone mediagevels verspreiden over een groot oppervlak hun inhoud. Deze gevels worden mogelijk gemaakt door Led-lichtjes en hebben voortdurend energie nodig. Meestal worden deze mediagevels, die grote letters, reclame of zelfs hele films kunnen laten zien, toegepast op gebouwen die weinig of geen ramen hebben. Zoals in de Ziggo Dome in Amsterdam waar daglicht binnen niet wenselijk is en waar de ramen dan ook ontbreken met als gevolg één groot mediascherm dat de gevel siert.

 

Het concept
Bij een kantoorgebouw heb je in eerste instantie een goed werkende zonwering nodig. Deze controleert het natuurlijke licht, haalt het meeste uit het aanwezige licht en biedt een goed comfort binnen. Eva van Gelderen en Jeroen van Winden hebben een zonwering met horizontale lamellen aangevuld met een strip van fluorescerend folie die licht kan weergeven als het door een lichtbron wordt opgeladen. In principe kunnen de strips overdag opladen en het licht ’s avonds en ‘s nachts weergeven.

 

Het nadeel van de fluorescerende strips is dat het licht al snel verdwijnt als de lichtbron – lees de zon – er niet meer is. Vanuit dit dilemma hebben de studenten een concept gemaakt en kleine lichtbronnen in vorm van een infrarode led aan de onderkant van de lamellen toegepast. De strips zijn bijzonder gevoelig voor infrarood, die door het menselijke oog niet waargenomen kan worden.

 

Als ‘s nachts deze lampjes voor een periode van een seconde of drie worden aangezet dan gaan de fluorescerende stripjes een minuut lang stralen en vervagen ten slotte langzaam.

 

Door het aansturen van de led lichtjes kan dan de hele bovenkant van de verticaal draaiende lamellen in een fel groen en geel licht glimmen, of afhankelijk van het gewenste uiterlijk kan het ook een boodschap, reclame of zelfs eenvoudige afbeeldingen laten zien.

 

Door het gebruik van de fluorescerende strip is er minder energie voor de mediagevel nodig en het langzame vervagen van het gloeiende licht zorgt voor een extra effect.

 

Overdag is het systeem een efficiënt zon en daglicht systeem dat afhankelijk van de omstandigheden in staat moet zijn het beste comfort in het gebouw te leveren, ‘s nachts is het in staat het gebouw en de locatie in een heel andere licht te zetten.

 

Conclusie
Marcel Bilow: “Dit concept biedt een goede koppeling van een zonwering en een mediafaçade. De flourescerende strippen zijn niet goedkoop maar in combinatie met de Led’s is het zeker een interessant idee waarmee je de energieverbruik van een media gevel omlaag kunt brengen. Dit is zeker een idee dat ik graag in een testopstelling zou willen testen.”

Bekijk de volledige fotoserie