Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Gemeentenhuis Westerveld te Diever

Geplaatst op: 7 mei 2012

“Om veel daglicht te krijgen in de binnenhof en publiekshal is deze afgedekt met een vlakglas kap. Zo is het mogelijk ook werkplekken te situeren aan de binnenhof in het centrum van het gebouw”.

 

In het stedenbouwkundige plan was een oprijlaan, een plein en een bouwmassa aangegeven. De bouwmassa refereerde aan een havezathe of buitenplaats. Havezathen waren van oudsher zware massieve gebouwen, objecten en het landschap.

Architecten Rob Louët Feisser en Jan-Otto Schilstra van Penta Architecten kozen er voor om het gemeentehuis ook een object in het landschap te laten zijn. “We hebben eigenlijk een omgekeerde havezathe ontworpen: een open en uitnodigend gebouw. Ons stond een huiskamer voor de gemeenschap voor ogen waar service wordt verleend en waar inwoners van de gemeente het bestuur kunnen ontmoeten en controleren.”

 

Het dak van het gebouw is gesteund door een regelmatige rij van houten kolommem aan zij- en achterkant. Aan de voorzijde wordt het dakoverstek groter en de plaatsing van de kolommen willekeuriger, wat refereert aan een bos. Hier parkeer je de fiets en ben je eigenlijk al binnen.

 

Rechts een dubbelhoge ovale wand van de raadzaal. Deze heeft overhoeks een relatie met de knik in de route van de laan en met het park. Links de kop van de kantoorstrook. In het midden, in de as van de laan, de ingang naar de grote dubbelhoge publiekshal, eigenlijk de binnenhof van het compacte gebouw. Aan de gevels van de binnenhof zijn ook werkplekken gesitueerd. Om veel daklicht te krijgen in de binnenhof is deze afgedekt met een vlakglas dak.

 

BRS Building Systems heeft een glasdak geïnstalleerd bestaande uit stalen kokerliggers, met lasergesneden projectmodel glasdragers van plaatstaal waarop de roestvast stalen glasknoophouders bevestigd zijn. Het glas is zonwerend isolatieglas dat met aan de binnenzijde verlijmde glasknopen is gemonteerd, waardoor de indruk van een zwevend glasdak wordt versterkt. Op onopvallende wijze zijn in de verticale glaswanden langs het glasdak elektrisch bedienbare glazen ventilatielouvres gemonteerd. Deze worden door de gebouw klimaatinstallatie gestuurd en zorgen voor een behaaglijk binnenklimaat in de publiekshal.

Projectinformatie

Architect:

Penta Architecten BNA

 

Adres project:

Raadhuislaan 1
7981 EL
DIEVER