Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Het nieuwe hoofdkantoor AGC Glass Building

Geplaatst op: 6 oktober 2014

Het nieuwe – bijna energieneutrale – hoofdkantoor van AGC Glass Europe, gelegen in Louvain-la-Neuve, 25 km ten zuiden van Brussel, opende officieel haar deuren voor 500 medewerkers.

 

Duurzaamheid en comfort
Het gebouw kreeg de BREEAM-certificatie [1] ‘uitstekend’ in de ontwerpfase. Het beperkte energieverbruik (o.a. voor verwarming, koeling en kunstlicht) wordt grotendeels gecompenseerd door de groene stroom die de 900 fotovoltaïsche panelen op het dak produceren en door gebruik te maken van geothermie. Bij de opening zei Professor David Strong [2], auteur van een studie over de voordelen van daglicht voor de bewoners van gebouwen: “Dit gebouw werd zo ontworpen dat dankzij grote glaspartijen men op elke werkplek naar buiten kan kijken en daglicht van hoge kwaliteit heeft. Het spoort dus met de nieuwe generatie van duurzaam bouwen met meer aandacht voor het welzijn van de bewoners.”

 

Glasinnovatie
Het gebouw is opgetrokken op pijlers, met parkeerruimte op de begane grond, en onderscheidt zich aan de buitenkant door een dubbele glasgevel. De binnenschil bestaat uit dubbele beglazing van extra-blank glas met superisolerende coatings en zonwering [3]. De buitenschil is dynamisch en enig in zijn soort, met mobiele, glazen lamellen voorzien van witte stroken die afwisselend op de binnen- en buitenzijde zijn gezeefdrukt. Ze passen automatisch hun stand aan de bewegingen van de zon aan en optimaliseren zo de inval van daglicht, zonwering en warmteconfort. Binnen huisvest het gebouw op twee verdiepingen kantoren, een conferentiecentrum, een restaurant, terrassen en tuinen-patio’s, centraal verbonden door een indrukwekkende binnengalerij, met een auditorium.

 

1: Building Research Establishment Environmental Assessment: Europese certificering van de milieuprestaties van een gebouw
2: Gastdocent van de Universiteit van Nottingham en van het Oxford Institute for Sustainable Development.
3: Buitengevels met Thermobel TopN+ op Clearvision: deze keuze werd gemaakt omwille van het goede compromis tussen thermische isolatie, kleurweergave en maximale lichtsterkte. De binnengevels (patio’s) zijn uitgerust met Thermobel EnergyN op Clearvision, voor de uitstekende prestaties in thermische isolatie en zonwering.

Projectinformatie

AGC Glass Building – © Project : Philippe SAMYN and PARTNERS sprl, architects and engineers – BEAI sa

Aannemer Van Roey

 

Foto’s

Jean-Michel Byl

Marie-Françoise Plissart

Simon Schmitt – wwww.globalview.be

Bekijk de volledige fotoserie