Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Lichtvezels

Geplaatst op: 4 februari 2015

 

Maandelijks tonen we een innovatief project van het Bucky Lab  van de TU Delft. In een project werken de deelnemers hun innovatieve ideeën met betrekking tot de gevel uit. We trappen af met het lichtvezelpaneel van studenten Ahmed Assad en Rodrigo Dias Goncalves Lima. Supervisor Marcel Bilow geeft tekst en uitleg.

 

Gebouwen hebben vaak te lijden aan een tekort van daglicht in de diepte van de ruimte. De studenten Ahmed Assad en Rodrigo Dias Goncalves Lima gingen aan de slag met een paneel geïntegreerd met glasvezels.

Het paneel met glasvezels leidt licht naar binnen. Het uitzicht voor de gebruiker van het gebouw wordt daardoor wel gehinderd, maar de uitzicht blijft. Uitgangspunt was dat het paneel niet ten koste mocht gaan van de aantrekkelijkheid van de gevel. Een mooie feature is dat de glasvezels voorzien kunnen worden van leds.

 

Marcel Bilow’s visie

Dit paneel reflecteert de warmte van de zon en de instraling; het laat het licht tot ver in de ruimte toe. Dit door slim gebruik van de glasvezels in het glas. Het fungeert daarbij ook als zonwering. Dit concept heeft potentie en is architectonisch gezien erg aantrekkelijk, nog niet klaar, maar ik zie wel toepassingen.


De studenten hebben gedurende het semester veel geëxperimenteerd en getest. Uiteindelijk kwamen ze met een paneel gemaakt van plexiglas waarbij ze  productietechnieken van bezems en borstels hebben bestudeerd en geïntegreerd in het glas van het paneel.

 

De studenten namen hierbij de natuur als voorbeeld. Bij veel dieren en planten worden de haren als een hitteafvoersysteem gebruikt. De ijsbeer gebruikt zijn witte haren als reflector om de zonnewarmte te leiden naar zijn zwarte huid om zo de hitte optimaal te gebruiken.

 

Buiten of binnen?

Dit concept komt mischien in de problemen als het wordt toegepast op de buitenste schil van de façade, maar in een spouwmuur heeft dit concept zeker kans van slagen. Ik zie dit meer als een feature in een lobby of als aparte muur in een kantoor, museum of hotel. Ook lekker om te aaien.

 

Het feit dat je het paneel met leds kunt verlichten, maakt het aantrekkelijk voor interieurs. Het paneel werkt goed bij diffuus licht, en het is prettig om naast te werken, maar de toepassing van het façadepaneel als een paneel voor buitengebruik, blijft een probleem dat door de juiste materiaalgebruik opgelost moest worden.

 

Conclusie

Voor de verdere ontwikkeling van deze vinding, raad ik aan om het huidige concept los te laten en vooral te focussen voor gebruik in een interieur. Als de productie van dit paneel grootschalig opgepakt wordt, en je de vezels procesmatig in glas kunt plaatsen dan is er een daadwerkelijke slagingskans. Ik zie het vooralsnog als een diamond in the rough, maar het laat duidelijk zien wat je kunt bereiken als jij uit de doos denkt.

Bekijk de volledige fotoserie