Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Light Box

Geplaatst op: 12 maart 2015

 

Maandelijks tonen we een innovatief project van het Bucky Lab van de TU Delft. In een project werken de deelnemers hun innovatieve ideeën met betrekking tot de gevel uit. Dit keer de Light Box van Hans de Jonge en Peter Swier. Supervisor Marcel Bilow geeft tekst en uitleg.

 

De Light Box van Hans de Jonge en Peter Swier is geïnspireerd op de Japanse papiervouwkunst origami. Met de Light Box is het mogelijk om direct zonlicht in het gebouw te controleren door deze te openen of te sluiten. Door de box geheel te sluiten ontstaat er diffuus licht.

 

Dit idee is best effectief, zeker als je een reeks boxes naast elkaar plaatst waarbij iedere box afzonderlijk is te sturen.

 

Het prototype van de Light Box toonde al aan dat de controlemechanismen werkten. Het aantrekkelijke van het concept is de werking van de boxes. Dit is goed te zien als je in een interieur naar buiten kijkt, (zie ook afbeelding 4). De Light Box maakt het mogelijk om het licht te controleren door middel van verschillende hoogtes en gebieden binnen de façade. Met als gevolg een uitstekende controle van het binnenkomende zonlicht.

 

Een pluspunt van de Light Box is dat de façade er gedurende de dag en per seizoen anders uitziet. Het gebouw is nooit hetzelfde.

 

Marcel Bilow’s visie

Het is een knappe prestatie van deze studenten. We hebben gevel van het Institute du Monde Arabe in Parijs als uitgangspunt genomen.

De zuidzijde van dit bouwwerk door architect Jean Nouvel is bekleed met stalen diafragma’s die automatisch openen en sluiten, al naar gelang de sterkte van het invallende licht.

 

Het is de mix van technologie en symbolisme die dit gebouw nog steeds zo fascinerend maakt. Je kunt zeggen dat het een van de iconen is binnen de façade-technologie. Gebaseerd op doorontwikkelde mechanieken van een sluiteropening van een camera zijn de elementen opgebouwd uit duizenden verschillende bewegende onderdelen.

 

Ik heb de studenten als opdracht meegegeven om het mechanische idee als uitgangspunt te nemen, maar met een andere werking. Niet alleen een ander principe, maar de studenten moesten ook op een andere manier het licht kunnen vormen.

 

Hoe werkt het?

In de box wordt een vouwmechanisme gebruikt, geïnspireerd op de papiervouwkunst Origami. Een stuk plastic met vooraf aangebrachte vouwlijnen werkt als scharnier.

 

Er zijn twee typen plastic gebruikt, zacht en hard, en deze zijn in een mal geïnjecteerd. De driehoeken en oppervlakten bleven hierdoor solide en stabiel en met het zachtere plastic konden de vouwlijnen worden gerealiseerd.

 

Conclusie

Dit wetende, is het idee als geheel meer betrouwbaar en robuust, omdat er bij de productie minder onderdelen nodig zijn. In het prototype is al rekening gehouden dat het bediend moet kunnen worden met een smart phone.

 

Nu ik zie dat studenten dit soort ideeën kunnen genereren, kijk ik met vertrouwen uit naar het moment dat dit concept in een spouwmuur van een façade geplaatst gaat worden. Aanvankelijk als test om te kijken hoe robuust de constructie als geheel is.

 

Daarna kan in een grotere setting worden gekeken hoe het concept als geheel werkt. Is het inderdaad een façade waarmee je licht kunt controleren; waarbij binnen een comfortabel leefklimaat ontstaat en waarbij daarnaast een prachtige levendige gevel aan de buitenkant ontstaat? De tijd zal het leren.

 

Bekijk de volledige fotoserie