Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Nieuw hoofdbureau Politie

Geplaatst op: 8 december 2015

Fris nieuw hoofdkwartier voor de politie Aan de Nieuwe Uitleg in Den Haag transformeerde Ector Hoogstad Architecten het gebouw De Artillerie, een in historiserende stijl gebouwd kantoorcomplex uit de jaren negentig, tot het nieuwe hoofdkwartier van de politie.

 

De vroegere vijfentwintig politiekorpsen zijn sinds 1 januari 2013 opgegaan in één organisatie met tien regionale eenheden onder één korpschef. Deze jonge organisatie in ontwikkeling vraagt om een optimaal flexibel huisvestingsconcept.
Rondom centraal gesitueerde bijzondere ruimten zoals de perszaal, Nationale Briefingzaal en vergader- en conferentiezalen met foyers, is een perifeer kantoorgebied met teamkantoren, individuele kantoren en zeshonderd flexibele werkplekken gerealiseerd.

 

Glazen binnenwanden zorgen overal in het diepe gebouw voor openheid en daglicht terwijl een subtiele print op het glas voor privacy zorgt. De grote transparantie zorgt ervoor dat mensen elkaar makkelijk vinden en ontmoeten.

 

Hergebruik
Vooraf is door het ontwerpteam zorgvuldig en strategisch beoordeeld welke onderdelen van De Artillerie zinvol konden worden hergebruikt, zowel vanuit economisch perspectief als vanuit het oogpunt van duurzaamheid en esthetiek. Alle onderdelen die op een effectieve manier hergebruikt konden worden zijn behouden, of dit nu de toiletgroepen, keukens, installatieonderdelen of kabelgoten zijn.

 

“Door het gebouw niet simpelweg te strippen, maar goed en zeer gedetailleerd te onderzoeken welke elementen restwaarde hebben en die op te nemen in het ontwerp, is er op geen enkele manier sprake van verspilling. Zo konden we uitstekend voldoen aan de ambitieuze duurzaamheids- en budgettaire eisen van de opdrachtgever”, aldus Ector Hoogstad.

 

Toekomstwaarde
De politie hecht veel belang aan de toekomstwaarde van het gebouw. Flexibiliteit en aanpasbaarheid waren aandachtspunten. Met een afgewogen combinatie van flexplekken, individuele kantoren en overlegfaciliteiten kunnen afdelingen makkelijk groeien of krimpen. Ook duurzaamheid kreeg grote aandacht.

 

Door verbetering van de effectiviteit van de deels hergebruikte installaties (door bijvoorbeeld nieuwe regelsystemen te introduceren) is het gebouw veel energiezuiniger geworden. Ook zijn de toegepaste materialen geselecteerd op basis van minimale milieubelasting en is het atrium voor een aangenaam en gezond binnenmilieu voorzien van een vier verdiepingen hoge plantwall.

 

Het materiaal- en kleurgebruik is evenwichtig en tijdloos. Joost Ector: “De gebruikte kleuren zijn vrijwel overal in het gebouw op een losse manier afgeleid van de traditionele politiekleuren blauw en goudgeel. Dat uitgangspunt verleent het interieur herkenbaarheid en tegelijk een gevarieerde sfeer.”

 

Het interieurconcept is qua kleur- en materiaalgebruik gebaseerd op een driedeling: heldere kantoorgebieden met licht- tot middengrijs, aangevuld met blauwe tinten. Voor representatieve ruimten wordt dit palet aangevuld met houten en metalen accenten. En voor de bijzondere ruimten wordt dit gamma net even zwaarder aangezet in de vorm van brons- en steentinten in combinatie met glas en staal.

 

 

Projectinformatie

Opdrachtgever                    Korps Nationale Politie
Ontwerp (total engineer)  Ector Hoogstad Architecten

Oplevering                           Begin 2015

Bruto Vloeroppervlak        14.400m2
Adviseur constructies        IMd Raadgevende ingenieurs
Adviseur installaties           Deerns raadgevende adviseurs bv
Adviseur bouwfysica
en brandveiligheid              Deerns raadgevende adviseurs bv
Adviseur bouwkosten         IGG
Bouwkundig aannemer      De Vries en Verburg

 

Fotografie:                          Petra Appelhof

Bekijk de volledige fotoserie