Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Oostenrijks daglicht

Geplaatst op: 18 maart 2014

Het Liaunig Museum in het Oostenrijkse Neuheus presenteert haar kunstcollectie volledig in daglicht.

 

De industrieel Herbert W. Liaunig exposeert hier zijn grote moderne kunst- en goudcollectie. Het museum is voor een groot deel ondergronds; het volgt de topografie van het landschap.

 

Alleen daglicht

Opvallend is dat in de tentoonstellingsruimten helemaal geen verlichtingsarmatuur is toegepast, waardoor het gebouw in dat opzicht energiezuinig is. Het gebouw, een lange balk, is een zeer opvallend element in het landschap.

 

Door stroken in het dak valt diffuus natuurlijk licht dat de kunst optimaal tot zijn recht laat komen. Het complex bestaat verder uit een foyer, een ondergrondse zaal voor grafische kunst en een kleinere ruimte voor de goudcollectie.

 

Op de kopse kanten van het balk-vormig volume bevinden zich terrassen, waarvan er een spectaculair boven een snelweg uitsteekt. De expositieruimte is hier open naar het landschap, zodat er een interactie tussen interieur en exterieur ontstaat. Dit geeft een unieke synthese tussen kunst, architectuur, natuur en daglicht.

 

Duurzaamheid

De architecten van bureau Querkraft hebben duurzaamheid en efficiëntie hoog in het vaandel staan. De gedeeltelijk ondergrondse ligging van het gebouw biedt een goede isolatie. Het binnenklimaat wordt verder gereguleerd met o.a. een warmtepomp. Daarnaast wordt in het gehele gebouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van daglicht.

 

Daglicht in musea

Voorheen was daglicht in museumzalen vanzelfsprekend. Oude musea werden ontworpen als daglichtmusea. In deze tijd waarin energiebronnen schaarser worden is het gebruik van daglicht als natuurlijk aanwezige bron heel belangrijk.

 

Daarnaast brengt de diversiteit van het daglicht het gebouw tot leven. Geen moment is het daglicht hetzelfde. Kleur, helderheid en intensiteit veranderen voortdurend, waardoor de beleving van het tentoongestelde verandert.

 

De in sommige gevallen negatieve aspecten van het natuurlijke licht kunnen heel goed worden beheerst. Zeker met de huidige stand der techniek van meten en automatisch reguleren behoeft  zon- en daglicht niet buiten het museale vertrek te worden gehouden.

 

Hollands licht

Het zo befaamde Hollandse licht dient niet alleen zichtbaar te zijn op de beroemde schilderijen van de oude meesters, maar ook in de Nederlandse musea. Het zal de ervaring van natuurlijke routing, oriëntatie, contact met de omgeving voor de bezoeker versterken. Gebouw, kunst en daglicht kunnen versterken.

 

Projectinformatie

Neuhaus 41
9155 Neuhaus
Oostenrijk