Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Origami Sun shading

Geplaatst op: 30 april 2015

Maandelijks tonen we een innovatief project van het Bucky Lab van de TU Delft. In een project werken de deelnemers hun innovatieve ideeën met betrekking tot de gevel uit. Dit keer de Origami Sun Shading van Chiara Scanagatta, Dincer Ercel en Ebru Kaymaz. Supervisor Marcel Bilow geeft tekst en uitleg. 

 

De Origami Sun Shading is geinspeerd door het vouwprincipe van Origami. Het uitgangspunt voor de studenten was een textiele zonwering. Ze zijn aan de slag gegaan om het doek in een driedimensionale vorm te krijgen, om zo een verfrissende kijk te creëren op licht en schaduw.

 

Barrières
De studenten waren lang bezig met verschillende vouwpatronen. Lastig bij Origami is dat de elementen die je als kleine pakketten bij elkaar kunt vouwen altijd wat smaller worden als ze uit elkaar worden getrokken. Sommige wat meer, andere wat minder. Die wisselvalligheid is een probleem en speelde bij twee punten. Bovenin de zonwering waar de connectie met het hout is en aan de zijkant waar het pakket, naarmate je meer naar beneden gaat, steeds smaller wordt.

 

Uiteindelijk kwamen de studenten met een structuur die minder in de breedte varieert. Na verschillende tests vonden ze een aanpassing van een bestaand Luxaflex-systeem. Door middel van een snoer kan het doek in de gewenste positie worden gehouden. Door een geleiderail kan het doek zijwaarts glijden.

 

Het doek is volgens een vaststaand patroon met de hand gevouwen en in de oven thermisch behandeld, hiermee behoudt het haar vorm. Het sterke doek voldoet sowieso aan alle eisen voor een goede zonwering. Het laat zich na behandeling gemakkelijk van boven naar beneden trekken.

 

Conclusie
Marcel Bilow: “Wat een mooi concept. Als je het ziet, denk je meteen: ‘waarom is dit niet allang op de markt?’ Door de Origami Sun Shading ontstaat een prachtig spel van licht en schaduw. De fijne driehoeken weerkaatsen het licht en worden intensiever in kleur als het pakket opgevouwen naar boven glijdt. Als de zon om het gebouw trekt, verandert het patroon van licht en schaduw. De zonwering ziet er steeds weer anders uit en de gebruiker ervaart een steeds ander licht- en schaduwspel. Dit is een stijlvolle zonwering waar veel vraag naar zal zijn. Fabrikanten kunnen zich melden!”

Bekijk de volledige fotoserie