Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project – Alliander Duiven

Geplaatst op: 19 november 2015

 Een historische mijlpaal in de vastgoedwereld’ noemt architect Thomas Rau het bedrijfsgebouw van Alliander in Duiven.

 

Niet vanwege zijn spectaculaire verschijning – een gigantische glazen ‘stolp’ met een wit, golvend dak – niet omdat het gerenoveerde gebouwencomplex voor het overgrote deel is gemaakt met hergebruikte materialen, en ook niet vanwege het feit dat het volledig voorziet in zijn eigen energieverbruik. Het gaat hem om de manier waarop het project tot stand gekomen is.

 

“Normaal geef je als architect altijd het beste antwoord op een vraag”, legt hij uit. “Het probleem is alleen: vaak wordt de verkeerde vraag gesteld. Het gaat dan over fte’s en hoeveel vierkante meters er nodig zijn. Dat is niet de essentie

van architectuur, en dus krijg je verkeerde antwoorden. Maar in dit project heeft Alliander ons geen vraag gesteld; we werden uitgenodigd om samen met een team van experts de vraag te formuleren voor een maatschappelijke opgave: hoe geef je nieuwe identiteit aan ‘kansloos’ vastgoed? In die omkering schuilt de revolutie.”

 

Renovatie

Vóór de renovatie was dit een verzameling kleurloze jaren ’80 gebouwen geschikt voor 600 medewerkers, erna één innovatief en duurzaam energiepositief complex waar plaats is voor meer dan 1.500 mensen. Het is de eerste keer dat na een renovatie het hoogst mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp duurzaamheidscertificaat is toegekend. Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten.

 

Een belangrijk uitgangspunt voor de renovatie is circulariteit. Zo is 80 procent van de aanwezige materialen hergebruikt. Daar zijn legio voorbeelden van. Zo is het slooppuin verwerkt in nieuw beton en terreinverharding. De wc-potten en wasbakken zijn schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd. Gebruikte werkkleding van monteurs kreeg een tweede leven als geluidsisolatie van het gebouw. En pallethout is letterlijk voor de verbrandingsoven weggehaald om als gevelbekleding te dienen.

De grondstoffen zijn geregistreerd in een ‘grondstofpaspoort’. Daardoor is het mogelijk, dat als het pand – of delen ervan – in de toekomst overbodig worden, het netjes gedemonteerd kan worden en de materialen elders hergebruikt kunnen worden. Het gebouw is energiepositief: het wekt meer energie op dan het zelf nodig heeft. Dat kan door een slimme klimaatbeheersing, warmte- en koudeopslag, een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en twee windmolens op het terrein.

 

 

Daglicht

De gigantische maat van het dak (6500 m2) sluit aan bij de schaal van het bedrijventerrein waar het kantoor staat. Rau: “We wilden iets groots qua herkenbaarheid.” Daarnaast speelt het dak een hoofdrol in het (energiepositieve)

klimaatconcept en de grotendeels natuurlijke verlichting van het gebouw.

 

Via enorme ronde daklichten valt daglicht tot diep in het gebouw. Het middelste (inpandige) bouwdeel, dat door zijn ligging voorheen weinig daglicht had, is voorzien van een daklicht en een grote vide waardoor ook deze ruimte natuurlijk

licht heeft.

 

Een andere slimmigheid is de stalen dakconstructie, geleverd door een achtbaanbouwer. “Anders dan een traditionele staalboer heeft een achtbaanbouwer, die wekelijks zijn attractie verplaatst, belang bij een zo licht mogelijke constructie”, legt Rau uit. “Op deze manier hebben we circa dertig procent aan materiaal bespaard, dat bovendien voor 90% uit hergebruikt staal bestaat.”

 

Details

Onno Dwars van Volker Wessels: “De lichtkoepels in het dak zijn een bijna letterlijke vertaling van de wettelijke regelgeving voor daglichttoetreding. In de golvende vorm en het overstek van het dak – aan de zuidzijde veel groter dan aan de noordkant – lees ik hoe de architect is omgegaan met het binnenklimaat en zonwering. De oude plafondplaten zijn schoongemaakt en hergebruikt. De isolatie van de binnenwanden is gemaakt van oude werkkleding. Elk detail vertelt een verhaal.”

 

 

 

 

Projectinformatie

  • Aantal vierkante meters werkruimte (kantoren, laboratoria, werkplaatsen): 25.000 m2.
  •  Aantal medewerkers werkzaam op deze locatie: 1.550
  • 3 Typen kantoorruimtes: kantoorvloer (voor ‘gewoon’ werken), ateliervloer (geschikt voor veel samenwerken en overleg) en bibliotheekvloeren (geschikt voor geconcentreerd werken).
  • Elektrisch vervoer: 32 laadpunten voor elektrische auto’s, 50 laadpunten voor elektrische fietsen/scooters)
  • · Aantal zonnepanelen: ca 6.000 panelen over een oppervlakte van circa 9.500 m2. Die wekken in totaal zo’n 1,5 miljoen kWh (per jaar) op.

Betrokken partijen

Het consortium dat de aanpassing van de gebouwen in Duiven voor z’n rekening neemt, bestaat uit Volker Wessels Vastgoed en Rau Architecten. Overige partners zijn: Fokkema & Partners (interieurarchitecten), Boele en van Eesteren (bouwkundig hoofdaannemer), Innax (installatieadviseurs), Kuiper Compagnons (landschapsontwerp), van Rossum Raadgevende Ingenieurs (constructie) en Turntoo (systeeminnovatie).

 

Fotografie – Petra Appelhof