Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project – Busstation Amsterdam CS

Geplaatst op: 23 oktober 2015

Bij de prachtige overkapping van het busstation op Amsterdam Centraal is ook een  opvallende witte chauffeursruimte verrezen.

 

De chauffeursruimte op het busstation van Amsterdam Centraal heeft op de eerste verdieping een werkplek, pantry en een pauzeruimte voor de buschauffeurs.  Door de hoge ligging van de pauzeruimte hebben de chauffeurs veel privacy, met 180    graden uitzicht op het busplatform, het IJ en Amsterdam Noord. Op de begane grond is er  ruimte voor opslag, techniek en sanitair.

 

De positie van het gebouw, tussen twee glazen windschermen, is grotendeels bepalend  geweest voor de verhoudingen van het volume. Het langwerpige, relatief smalle gebouw van 80 m2 is zowel in vormgeving als functie geoptimaliseerd. Door een spiltrap in de  oostelijke ronde kopgevel te plaatsen ontstaat er indelingsvrijheid op beide verdiepingen.

 

Bovendien sluit de vorm vanwege de ronding en het lineaire karakter aan op de eerder gerealiseerde buisvormige toezichthoudersruimte aan de andere zijde van het busplatform.  De positionering van de facilitaire ruimtes, zorgt ervoor dat de gevel op begane grond gesloten en graffitiwerend uitgevoerd kan worden.

 

De chauffeursruimte heeft een houtskeletbouw-constructie en is zowel binnen als buiten  afgewerkt met polyurea, een twee-componentenspray die zeer slijtvast is en naadloos aan  te brengen. Door aan de binnenzijde gebruik te maken van verkeersrood polyurea en aan  de buitenzijde wit polyurea te hanteren, heeft het gebouw een strak, doch speels uiterlijk
passend bij de rode belettering van de overkapping van het busstation.

 

Foto’s – Jannes Linders

 

Projectinformatie

Chauffeursruitme, Amsterdam

 

Opdrachtgever               Gemeente Amsterdam

Architect                          Benthem Crouwel Architects

Locatie                             Busstation Amsterdam Centraal

 

Bruto Vloeroppervlakte     80 m²

Start Ontwerp                     2014

Start Bouw                          Mei 2015

Oplevering                          Juli  2015

 

Project Team                      Joost Vos, Saartje van der Made, Peter Alberts

Aannemer                          Versteeg Utrecht BV

Constructeur                      Versteeg Utrecht BV

 

Installatie Adviseur           NIAG (Nederlandse Installatie Advies Groep)

Bekijk de volledige fotoserie