Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project: Daylighters verlichten voormalige binnenplaats

Geplaatst op: 24 juni 2015

Twee monumentale grachtenpanden in Leiden zijn in de afgelopen jaren gerenoveerd en gecombineerd tot bijzonder onderwijsgebouw. Mirck Architecture heeft de ingrepen gebaseerd op de oorspronkelijke gebouwenstructuur. Zo is een binnenplaats in ere hersteld, waardoor veel daglicht in het hart van de nieuwe collegezaal valt.

 

Tussen de beide panden was oorspronkelijk eveneens een binnenplaats. In de vorige eeuwen is deze over meerdere verdiepingen dichtgebouwd. Bij een renovatie in 2004 heeft architect Maarten Grasveld (LIAG) deze binnenplaats teruggebracht in de vorm van een atrium. Bij de laatste renovatie heeft dit atrium de foyerfunctie gekregen voor de nieuwe collegezaal en werd Mirck Architecture gevraagd de verlichting te ontwerpen.

 

Om het zicht op drie van de vier monumentale binnengevels te behouden werd in eerste instantie gestuurd op een lichtwand. Voor deze vierde gevel waren witte translucente kunststof panelen bedacht met drie functies. Overdag reflecteert het witte kunststof meer daglicht naar beneden. ’s Avonds zorgen lampen achter de platen voor de gewenste kunstverlichting. Tot slot konden de LED-lampjes digitale data projecteren op de panelen. Dit idee bleek te kostbaar, waarna het gerealiseerde alternatief is bedacht.

 

24 heldere acrylaat staven begeleiden het licht bijna onzichtbaar naar beneden, terwijl ze het zicht op de binnengevels amper ontnemen. Overdag brengen de staven meer daglicht naar de begane grond en is de kleur van de hemelkoepel onderin de lampen zichtbaar. ’s Avonds brengen ze dimbaar LED-licht naar beneden, waarvan de lichtbron 2 meter hoger is weggewerkt in de drager van de staaf. De unieke lichtbronnen zijn verrassend ontstaan in dialoog met de rijke historie.

 

Tekeningen: Mirck Architecture

Fotografie: Katja Effting

Projectinformatie

Locatie: Rapenburg 63, Leiden.

Opdrachtgever: International Tax Center Leiden.

Ontwerp: Mirck Architecture, Amsterdam (mirck.eu).

 

Ontwerpperiode: 2013-2014

Bouwperiode: 2014-2015

 

Ontwerpteam: Sander Mirck, David Künzel, Bram van den Heuvel, Hayo Waisfisz.

Uitvoering: Waisfisz 3d vormgeving, Rotterdam.

Omvang: 24 dimbare armaturen van circa 2m hoog.

Bekijk de volledige fotoserie