Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project – DIFFER Eindhoven

Geplaatst op: 8 september 2015

DIFFER op de campus van de TU Eindhoven wilde een transparant gebouw waar medewerkers zich thuis voelen en studenten van de TUE welkom zijn. Ondertussen moeten de onderzoeken naar fusie-energie probleemloos door kunnen lopen. Een complexe opgave waar Ector Hoogstad Architecten meer dan goed aan heeft voldaan. Architect Koen Klijn geeft een inkijkje in DIFFER.

 

Ector Hoogstad Architecten won in 2012 de Europese aanbesteding voor de Total Engineer en mocht het gebouw ontwerpen voor het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER). Het gebouw staat op een prominente plek op de campus van de TU/e en is recentelijk in gebruik genomen.

 

“Het uitgangspunt was: Hoe maak je een onderzoeksgebouw zo transparant mogelijk?,” vertelt architect Koen Klijn. “Het moest een paviljoentype worden, een alzijdig gebouw dat geen achterzijde heeft. Daar komt bij dat we met dit gebouw de verbinding willen leggen met het bedrijfsleven en de universiteit, dus het gebouw voor DIFFER moest een open karakter hebben.”

 

DIFFER onderzoekt onder meer fusie-energie en solar fuels. Klijn: “DIFFER doet bijvoorbeeld onderzoek voor de kernfusiereactor ITER https://nl.wikipedia.org/wiki/ITER in Zuid-Frankrijk. DIFFER onderzoekt welk materiaal voor de huid van de reactor het meest geschikt is. Om de extreem hoge temperaturen in zo’n reactor te benaderen worden lasers in een magnetisch veld op verschillende materialen gericht om te kijken hoe die zich houden. Ze hebben hiervoor eigen apparatuur gemaakt, met een forse omvang. Hieromheen hebben we het gebouw ontworpen.”

 

Opzet

Rondom de grote experimenteerhallen bevindt zich een drielaagse ring van kantoren en ondersteunende ruimten. Tussen de hallen zijn gemeenschappelijke functies gesitueerd zoals voor vergaderen, eten en ontspannen.

“Een voor de hand liggende keuze zou zijn geweest om de publieke ruimten en kantoren nabij de entree te leggen en de hallen aan de achterzijde. Maar omdat het onderzoek de kern van het gebouw vormt, hebben we juist alles rondom de twee experimenteerhallen gesitueerd. Door hoge ramen toe te passen en de installaties in een eigen volume bovenop te plaatsen hebben we een transparant gebouw gecreëerd. De medewerkers kunnen elkaar makkelijk vinden omdat de verdiepingen onderling op allerlei plaatsen zijn verbonden met trappen en vides.”

 

Bij onderzoek naar duurzame energie hoort een duurzaam gebouw. De nieuwbouw is onder meer voorzien van warmte en koudeopslag, ledverlichting, driedubbel isolatieglas en 932 zonnepanelen. Het ontwerp heeft een BREEAM Excellent certificaat behaald. Voor laboratoria was nog geen BREEAM-procedure dus is in overleg met de Dutch Green Building Council een ‘bespoke (maatwerk) procedure’ doorlopen.

 

Daglicht

Klijn: “We vinden het belangrijk dat een gebouw  maximaal gebruik maakt van het daglicht. Omdat de zonnestand per gevel verschilt – hoog in het zuiden en laag in het oosten en westen -, zijn alle DIFFER-gevels verschillend. De noordgevel is volledig transparant. De zuidgevel heeft grote overstekken en halverwege extra uitvalschermen, waardoor de gevel beschaduwd is, maar het uitzicht behouden blijft.”

 

De lange oost- en westgevels hebben vanaf de eerste verdieping een innovatief zaagtandprofiel. Klijn: “Daarmee voorkomen we opwarming door de zon én optimaliseren we daglichttoetreding en uitzicht.” De zaagtandgevel is drie meter hoog en opgebouwd met bestaande kozijnen van Schüco die onder een hoek staan. Het noordgerichte glas zorgt voor uitzicht en daglicht en voor het zuidgerichte glas kunnen screens zakken. Extra toegevoegde ‘vinnen’ verlengen de tijd dat de noordgerichte vlakken beschaduwd zijn.

 

In de binnenstraten komt het licht van de patio’s en de experimenteerhallen hebben veel kleinere daklichten, die verduisterbaar zijn voor het onderzoek. De begane grondgevel is een volledige glazen, structurele vliesgevel met vierenhalf meter hoog triple glas, waardoor je van buiten het gebouw al goed kunt zien wat voor onderzoek er plaats vindt.

 

See more at: Differ 

 

Foto 1-3 Petra Appelhof

Foto 4 , Plattegrond BGG + Situatie Ector Hoogstad Architecten

 

 

 

Bekijk de volledige fotoserie