Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project: Daglicht terug in Leids Rijksmonument

Geplaatst op: 17 juni 2015

Een grachtenpand in Leiden is omgetoverd tot bijzondere onderwijsruimte met uitzonderlijk veel daglicht. Het ITC ernaast had behoefte aan een nieuwe collegezaal en studentenkamers. Door de wederopstanding van het achterhuis konden de wensen worden vervuld. De ITC Annex wortelt in de monumenten, is energiezuinig, en verbeeldt vooruitgang.

 

De state-of-the-art collegezaal kreeg prioriteit in het ontwerpproces. Mirck Architecture heeft de zaalruimte gekoppeld aan de oorspronkelijke gebouwenstructuur: een lichthof tussen voor- en achterhuis. Veel daglicht is uitzonderlijk in collegezalen, maar het dynamische licht geeft veel comfort aan studenten tijdens de lange colleges. Een lichtstraat – op de positie waar ooit de binnenplaats daglicht gaf – verdeelt en vergroot de zaalruimte en zet een natuurlijke spot op de spreker.

 

75 comfortabele zitplaatsen met beweegbaar tafelblad bleken na ontwerpend onderzoek net te passen in de beukmaat van nog geen zeven meter. Hiervoor is de vloer trapsgewijs naar beneden gebracht. Het voordeel van deze aparte ruimte is een relatief korte afstand tussen de spreker en de studenten.

 

De lichtstraat volgt uit het nieuwe achterhuis. Op de positie waar tot een halve eeuw geleden een keukenhuisje stond is een nieuw keukenhuis teruggebouwd. Het is een abstract archetypisch volume met donkergrijs geanodiseerde aluminium beplating. Een entresol geeft het volume een gerichte opening, die net als de trapopening eronder de keukenruimte richt op het hart van de ITC-tuin. De verbinding tussen voorhuis en nieuw achterhuis is gemaakt met een volledig glazen gang.

 

Een flinke investering heeft ervoor gezorgd dat het rijksmonument energiezuinig is geworden. Het belangrijkste onderdeel is een warmtepomp, die het hele pand van verwarming en koeling voorziet. De warmtepomp is verstopt in het auditorium in de tuin, waarvandaan zes pijpen bijna honderd meter diep de grond in gaan voor warmte-uitwisseling. Bij mooi weer kan de spreker zijn studenten buiten uitnodigen, in de schaduw van de Magnolia.

 

De bewoners en gebruikers zijn erg enthousiast. De voormalige binnenplaats tussen de beide panden was jarenlang een atrium zonder duidelijke functie, maar is nu de foyer van de nieuwe zaal en actief middelpunt van het ITC. Voor deze ruimte heeft Mirck Architecture een verlichting ontworpen die niet alleen kunstlicht op de juiste plek brengt, maar ook daglicht dieper in het gebouw brengt. 24 heldere acrylaat staven begeleiden het licht bijna onzichtbaar naar beneden, terwijl ze het zicht niet ontnemen op de deels monumentale binnengevels. Alle ingrepen laten de rijke historie zien in verrassende harmonie met nieuwe ontwikkelingen.

 

Meer informatie: Mirck Architecture

 

Illustratie: Mirck Architecture

Fotografie: Katja Effting

 

Projectinformatie

Locatie: Rapenburg 63/65, Leiden.
Opdrachtgever: International Tax Center Leiden.
Ontwerp: Mirck Architecture, Amsterdam (mirck.eu).

 

Ontwerpperiode: 2008-2010
Bouwperiode: 2010-2013
Ontwerpteam: Sander Mirck, David Künzel, Annemarijn Haarink, Ule Koopmans, Freek Leber, Bram van den Heuvel, Hayo Waisfisz.

 

Interieurontwerp: Mirck Architecture, Amsterdam (mirck.eu).
Constructie-advies: ABT Delft (abt.eu).
Installatie-advies:    ABT Delft (abt.eu).
Bouwfysica-advies:  ABT Velp (abt.eu).

 

Bruto-vloeroppervlak: circa 500 m²

Bekijk de volledige fotoserie