Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project – KWR Watercycle Research Institute

Geplaatst op: 31 maart 2015

KWR Watercycle Research Institute is een gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van water en watercycli dat kennis ontwikkelt en ontsluit voor uiteenlopende typen (internationale) organisaties als drinkwaterbedrijven, waterschappen, overheden en de industrie. Op de groene vestigingslocatie aan de Groningenhaven in Nieuwegein vervangt een nieuw kantoor momenteel het bestaande, dat verouderd is en niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet.

 

Het ontwerp van cepezed is sterk verweven met en maakt maximaal gebruik van het omliggende landschap. Het gebouw is ruim een meter van het maaiveld opgetild en vormt zo een open, licht en transparant paviljoen op een plateau.

 

Voor een aangename buitenruimte en een effectieve zonwering is het aan de bovenzijde voorzien van een brede luifel. Het paviljoen zelf is grotendeels van glas, wat maakt dat voor de gebruikers een optimale verbinding met het groen van de omgeving bestaat.

 

Atrium als kloppend hart
De gebouwstructuur bestaat voor een belangrijk deel uit twee generieke beuken met een diepte van twaalf meter. Deze kennen geen dragende wanden en hebben een bruto verdiepingshoogte van vier meter. Dit maakt dat iedere denkbare combinatie mogelijk is van laboratoria, kantoren en gedeelde functies als overlegplekken, stilteruimten, brainstormruimten, overlegruimten, projectteamruimten et cetera.

 

De beuken staan met elkaar in verbinding door middel van doorgangen en loopbruggen. Tussen de beuken in vormt een getrapt atrium het kloppend hart van het gebouw; dit is een plek waar men kan samenkomen, werken en overleggen, maar ook kan koffiedrinken en eten in het restaurant.

 

Het restaurant onderin, aan de zuidzijde van het gebouw, is afsluitbaar van de rest van het atrium en zodoende tevens multifunctioneel bruikbaar voor bijvoorbeeld conferenties of andere bijeenkomsten. De overige functies zijn separaat ontsloten en blijven dus altijd goed bereikbaar.

 

Duurzaamheidsmaatregelen
De parkeerplaatsen zijn vrij in het groen gesitueerd, zodat medewerkers iedere morgen een kleine wandeling door het landschap naar het gebouw maken. De fietsenstalling is verzonken onder het looppad. Het paviljoen heeft een vegetatiedak dat via het centrale, getrapte atrium naar binnen lijkt door te lopen, waardoor de natuur zich bijna letterlijk in het gebouw voortzet.

 

Het ontwerp is daarnaast voorzien van een reeks integraal meeontworpen duurzaamheidsmaatregelen die passen bij KWR en dan ook deels gericht zijn op een optimale waterhuishouding

Projectinformatie

KWR

Adres: Groningenhaven 7
3433 PE Nieuwegein

 

Opdrachtgever: KWR Watercycle Research Institute, Nieuwegein
Architect: architectenbureau cepezed, Delft
Interieurarchitect: Fokkema & Partners Architecten, Delft

Projectemanagement: HEVO, Den Bosch

 

Advies constructies: PBT; Pieters bouwtechniek, Amsterdam
Advies installaties: DWA, Ede
Advies bouwfysica, akoestiek en duurzaamheid: DGMR, Arnhem

 

Stedenbouw: West8 urban design & landscape architecture, Rotterdam

Aannemer: Aqua Redivivus (Van Wijnen Arnhem, Alkonder Hengelo, Kuijpers Den Bosch, Mourik Groot-Ammers)

 

Realisatie: 2015
Bvo: 6.370 m²

 

Fotografie: Hugo Thomassen, Leon van Woerkom

Bekijk de volledige fotoserie