Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project – Leefmilieu brussel

Geplaatst op: 21 april 2015

Leefmilieu Brussel is de overheidsautoriteit op het gebied van milieu en leefomgeving in het Belgische Hoofdstedelijk Gewest en vestigt zich momenteel in één van de grootste en belangrijkste stadsvernieuwingsgebieden van de hoofdstad, het Tour&Taxis-terrein aan de Havenlaan.  Gezien het orgaan ambitieuze duurzaamheidsrichtlijnen decreteert, functioneert het eigen onderkomen als hoogstaand nationaal en internationaal voorbeeld.

 

Het gebouw kenmerkt zich door een compact volume met getrapt teruglopende vloervelden onder een gebold en goeddeels transparant dak. Een centraal atrium fungeert als voortzetting van het naastgelegen plein met daaraan onder meer de grootschalige historische gebouwen van het Koninklijk Pakhuis en de Shed-hallen, die recent zijn gerenoveerd en nu onderkomen bieden aan onder meer kantoren, restaurants, design retail en culturele evenementen.

 

De onderste twee bouwlagen bevatten een bezoekerscentrum rond ecologische thema’s, een auditorium, een mediatheek, een vergadercentrum en een restaurant. Op de begane grond ligt tevens een laboratorium, waarvan de transparante wanden bezoekers goed zicht bieden op de proeven en testen die Leefmilieu Brussel uitvoert.

 

De kantoren bevinden zich vanaf de derde verdieping boven de publieksruimtes en zijn volledig flexibel indeelbaar. Een prominent gepositioneerde, doorgaande cascadetrap sluit aan op open galerijen en moedigt aan de trap in plaats van de lift te gebruiken.

 

Passief gebouwd

Het nieuwe Leefmilieu Brussel is ontworpen volgens de normen voor passief bouwen. Het heeft een relatief klein geveloppervlak en is goed geïsoleerd, onder meer door toepassing van een drievoudige beglazing in een thermisch onderbroken gevelsysteem. Tegen opwarming in de zomer is het glas sterk zonwerend en gecombineerd met een buitenzonwering die reageert op de warmtebelasting.

 

Ook individuele spuivoorzieningen in de gevels voorkomen te sterke temperatuursstijgingen in de zomer. Een minimum aan mechanische ventilatie en betonkerngeactiveerde vloeren aangesloten op een warmte- en koudeopslag in de grond maken eveneens dat het gebouw voldoet aan de passiefcriteria. Het atrium speelt een belangrijke rol in het installatieconcept, onder meer doordat de warmte die het invangt wordt hergebruikt. Ook draagt het in hoge mate bij aan de transparantie van het gebouw.

 

 

Projectinformatie

Leefmilieu Brussel

Adres: Havenlaan 86c

1000 Brussel

België

 

Opdrachtgever: Project T&T NV, Brussel (BE)

Ontwerp: architectenbureau cepezed, Delft

Lokale partij: Philippe Samyn and Partners architects & engineers, Brussel (BE)

 

Advies constructie: Ingenieursbureau Smitwesterman, Gouda

Lokale partij: Ingenieursbureau Meijer, Edegem (BE)

Advies installatie: Flow Transfer International, Brussel (BE)

Advies bouwfysica en akoestiek : DGMR adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software, Arnhem

Aannemer: Van Laere NV, Zwijndrecht (BE)

 

Realisatie: 2014

Bvo: 19.690 m²

Fotografie Léon van Woerkom

Bekijk de volledige fotoserie