Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project: De nieuwe Admiraliteit in rotterdam

Geplaatst op: 22 mei 2015

Nog nooit was Rotterdam zo populair. Het nieuwe treinstation, de Markthal: de stad is door deze aanwinsten nog meer een architectonisch avontuur geworden. In het centrum gonst het al langer van de creativiteit, vooral dankzij haar vele jonge, hoogopgeleide inwoners. Om deze young professionals te behouden voor de stad worden stadsappartementen – zogeheten city pads – gebouwd in voormalig kantorencomplex De Nieuwe Admiraliteit.

 

Bouwbedrijf ABB Bouwgroep transformeert op dit moment 28.500 vierkante meter kantoorruimte in recordtempo naar 587 woonstudio’s, met oppervlaktes tot 55 vierkante meter. De Admiraliteit is daarmee op dit moment het grootste transformatieproject in Nederland.

 

Voor de gevelconstructie zocht ABB een specifieke oplossing, vertelt Martin Visser, directeur van ABB. “De ontwikkelaar wilde een gevel waarachter meerdere functies pasten, van woning, kantoor tot hotelkamer. Ruimtes die vragen om maximale daglichttoetreding. Daarvoor is een transparante, maar ook zeer degelijke verbinding tussen binnen- en buitenruimte nodig. We bouwen tenslotte op flinke hoogte.”

 

Een oplossing voor elke vraag

Visser klopte met dit wensenpakket aan bij Metaglas. “Ik heb ze een open vraag gesteld: kunnen jullie een product leveren dat aan onze eisen voldoet?” Metaglas reikte bouwbedrijf ABB verschillende opties aan, waaronder het innovatieve verticale schuifraam uit de MethermoXL-lijn. Een raam dat extreem wind- en waterdicht is en met een zeer slanke profilering bij hele grote afmetingen. Visser: “De bewoners en gasten kunnen zo straks genieten van een optimaal uitzicht, ook dat was een belangrijke eis van de ontwikkelaar.”

 

Logistieke versnelling

De logistiek was voor ABB een minstens zo grote uitdaging. Het bedrijf wil de transformatie in een recordtempo uitvoeren maar door de beperkte ruimte rondom het bouwproject is dat complex. Visser vroeg Metaglas daarom mee te denken over een adequate oplossing en die werd gevonden.

 

Visser: “De 450 gevelelementen worden in series bij Metaglas aangeleverd en per element voorzien van twee verticale schuiframen van circa 3500 mm breed. Deze prefab elementen worden vervolgens in Rotterdam just in time geleverd en gemonteerd. Dat verlicht de druk op een ingewikkeld logistiek proces en versnelt de gevelafwerking ter plekke aanzienlijk.”

 

Impressies: Beeldenfabriek, ABB

Projectinformatie

De Nieuwe Admiraliteit

 

Locatie:                     Rotterdam

Ontwerp :                 Klunder Architecten

Opdrachtgever:       City Pads

Bouwbedrijf :           ABB Bouwgroep

Jaar van realisatie    2015

Metaglas producten Methermo verticaal schuivende ramen