Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project – Renovatie van de Radboudumc Kliniek Psychiatrie

Geplaatst op: 5 september 2016

Healing Environment en Evidence-Based Design zijn de voornaamste uitgangspunten in de verbouwing van de academisch psychiatrische kliniek van het Radboudumc. Projectarchitect Martijn in ’t Veld van EGM architecten vertelt over de transformatie van een donkere, besloten ruimte naar een veilige en prettige omgeving met veel daglicht en uitzicht.

 

De kliniek van de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc voldeed als ruimtelijke omgeving niet langer aan de nieuwste inzichten op het gebied van klinisch psychiatrische patiëntenzorg. Eind 2012 gaf Radboudumc dan ook de opdracht om te onderzoeken of er in het bestaande gebouw een moderne psychiatrische afdeling kon worden ondergebracht.

 

Martijn in ’t Veld: “Het betreft een gebouw uit 1991 op het terrein van Radboudumc. Gebouwen in de zorg verouderen snel. In dit gebouw werd gebruik gemaakt van grauw betonsteen en er was sprake van een onprettig contrast tussen licht en donker. Het Radboudumc overwoog daarom nieuwbouw of renovatie van het pand. Uiteindelijk werd gekozen voor renovatie. Dat was een goede inschatting”.

 

Samenwerking
Het ontwerptraject kenmerkte zich door een nauwe samenwerking tussen deskundigen van het Radboudumc en de ontwerpende partijen. Om onderlinge synergie te creëren hebben architect, interieurarchitect en tuinarchitect in een unieke drie-eenheid vanaf het begin nauw met elkaar samengewerkt. Terwijl gebruikelijk is dat deze ontwerpers elkaar in het proces opvolgen.

 

Dit intensieve proces heeft een ware transformatie van het bestaande gebouw opgeleverd. De nieuwe kliniek is een lichte, overzichtelijke en veilige omgeving met veel daglicht en uitzicht. In ’t Veld: “We hebben de hele verdieping leeg gemaakt, en de hele afdeling opnieuw ontworpen”.

 

Kliniek
De kliniek biedt nu ruimte aan 27 klinische patiëntenkamers, een High & Intensive Care, drie woon-en eetruimten, een centrale ontvangstruimte en flexibele werkruimten. Er is veel aandacht voor veiligheid, privacy en autonomie voor zowel patiënt als personeel.

 

In ’t Veld vertelt dat er in een vroeg stadium al Evidence-Based Design is toegepast. “Het welbevinden en de autonomie van de patiënt stonden hierbij centraal. Er moeten in een psychiatrische kliniek zo weinig mogelijk prikkels zijn, en de gebruikers, zowel personeel als patiënt, moeten zich er veilig voelen. Het is daarom belangrijk dat de afdeling bijzonder overzichtelijk is.”

 

Alle klinische patiëntenkamers hebben een prettig uitzicht. In ’t Veld: “De kamers zijn ten opzichte van de oude situatie groter en hebben twee ramen in plaats van één. Iedere kamer heeft eigen sanitair en een slaapbank zodat mantelzorgers of een kind of een ouder dicht bij de patiënt kunnen blijven overnachten.”

 

Contrast
Licht – zowel daglicht als kunstlicht – speelt een hoofdrol in het creëren van een prettige omgeving. Daarnaast zorgt een volledig nieuwe klimaatinstallatie voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Voor de bestaande terrassen en tuinen van de kliniek is een nieuw tuinontwerp gemaakt dat de Healing Environment van het interieur doorzet naar het exterieur.

 

In ’t Veld: “We hebben de lichtcontrasten ten opzichte van de oude situatie verminderd. In het centrale gedeelte waren er lichtstraten in een U-vorm. Die hebben we helemaal rondom gemaakt en een patio toegevoegd, zodat er overal meer licht binnenkomt. De patio is een natuurlijk scharnierpunt in het gebouw geworden. De patio haalt het buiten naar binnen en organiseert hiermee de afdeling op een natuurlijke wijze.”

 

Tekst: Gerard Vos
Foto’s: Matthijs Borghgraef

Projectinformatie

Adviseurs
Architect: EGM architecten, Dordrecht
Projectmanagement: 2DoubleYou Veenendaal;
Interieurontwerp: Suzanne Holtz Studio, Laren;
Installatie adviseur: Deerns, Nijmegen;
Constructeur: Aronsohn Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam;
Bouwfysica: Peutz, Mook;
Quickscan en aanbevelingen Evidence-Based Design: Oazis, Gouda;
Tuinontwerp: Copijn tuin- en landschapsarchitecten, Utrecht.

Bekijk de volledige fotoserie