Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project – Royal Agio Cigars

Geplaatst op: 31 mei 2017

Agio Cigars: familiebedrijf in Duizel, opgestart in 1904. Vele jaren, ontwikkelingen en vier  generaties verder, ontstond de wens om de kantoor- en productielocatie in Agio Cigars aan te pakken.

 

Zodanig dat de oude én nieuwe generatie er zich qua emotie in konden vinden. Het resultaat: een complete renovatie van het bestaande kantoorgebouw tot nieuw hoofdkantoor, in combinatie met de bouw van compleet nieuwe productiehallen. De duurzaamheidsambities lagen hoog: het pand is bekroond met de hoogst haalbare BREEAM score: ‘outstanding’.

 

AGC Glass leverde in totaal 1150 m² beglazing voor het realiseren van het project.  Paul Goltstein, architect Bo.2: “We hebben de gevel van het pand ontworpen vanuit een optimale verhouding tussen open en gesloten. Helderheid is immers ook één van de kernwaarden die Agio Cigars ons meegegeven heeft.

 

Van buiten naar binnen oogt de gevel transparant, terwijl men van binnen naar buiten toch geborgenheid ervaart. Ook het interieur van het gebouw wilden we zo open mogelijk houden. Zo hebben we veel transparante binnenwanden toegepast. Het zorgt voor een optimaal werkklimaat: de isolerende beglazing biedt heel veel rust en stilte.

 

Verder staat alles met elkaar in verbinding. Productie en kantoor worden gekoppeld door de centraal gelegen sociale voorzieningen. ” AGC paste Thermobel Top Isolatieglas toe in diverse varianten.

 

BREEAM Outstanding
Paul Goltstein: “Agio Cigars hecht erg aan duurzaamheid, ze willen de kennis en liefde voor het product ook richting toekomstige generaties doorgeven. We hebben de duurzaamheidslat in het project dan ook hoog gelegd. Zo is er gewerkt met materialen die zo weinig mogelijk milieubelastend zijn en is het oude hoofdkantoor qua constructie voor 99% hergebruikt.”

 

Ook de delen van de gesloopte fabriek zijn zoveel mogelijk hergebruikt. “Verder is er goed nagedacht over optimale luchtverversing, temperatuurregeling en voldoende lichtopbrengst met zo weinig mogelijk energieverbruik.” In dit opzicht past de het Thermobel Top-glas ook erg goed; kenmerkend is de uitstekende thermische isolatie, waarbij oververhitting wordt tegengegaan en de warmte in de winter juist binnen wordt gehouden.

 

Paul: “Het resultaat van al deze investeringen in duurzaamheid is een nagenoeg CO² neutraal gebouw, perfect ingepast in zijn natuurlijke omgeving, met een geweldig werkklimaat. We zijn erg trots op de toekenning van de hoogst haalbare BREEAM schore: ‘outstanding’.”

Projectinformatie

Toegepaste beglazing  Totaal: 1150m²
Thermobel TOP 1.1 isolatieglas
Thermobel Top 1.1 isolatieglas met 2-zijdig letselveilig gelaagd stratobel veiligheidsglas
Thermobel Top 1.1 semi- structureel isolatieglas: 2-zijdig letselveilig gelaagd Stratobel veiligheidsglas (44/2-15-66/2)
Thermobel Top 1.1 doorvalveilig isolatieglas
Thermobel Top 1.1 semi-structureel isolatieglas: doorvalveilig met gehard gelaagde binnenruit
Thermobel Pyropane brandwerend glas in doorvalveilige en letselveilige uitvoering

 

Opdrachtgever: Agio Cigars, Duizel.

Ontwerp: Bo.2 architectuur en stedenbouw Vught.

Glasproducent: AGC Glass Nederland.

 

Aannemer: Remmers Bouwgroep, Tilburg.

Gevelbouwer: VPG, Nieuwkuijk.

Oplevering: November 2016.