Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project : Singapore University of Technology and Design       

Geplaatst op: 16 juni 2015

De universiteitscampus van de Singapore University of Technology & Design (SUTD) ontworpen door UNStudio en DP Architects toont een diepgaande visie op de veranderende behoeften van onderwijsinstellingen. Verbondenheid, samenwerking, co-creatie, vernieuwing en sociale samenhang vormen de basisgedachte voor de campus van de toekomst.

 

De nieuwe academische campus voor de SUTD bevindt zich op een terrein van ca. 83.000m2 in de omgeving van het Changi Business Park en Changi Airport, het belangrijkste vliegveld van Singapore. De SUTD is de vierde openbare universiteit van Singapore.

 

De SUTD is een motor voor technologische innovatie en economische groei. De nieuwe campus is een katalysator die vooruitgang stimuleert door mensen, ideeën en innovatie samen te brengen. De SUTD biedt vier academische hoofdtrajecten: Architecture and Sustainable Design (ASD), Engineering Product Development (EPD), Engineering Systems and Design (ESD) en Information Systems Technology and Design (ISTD). Door samen te werken met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) enerzijds en Zhejiang University anderzijds, combineert SUTD het beste uit het Oosten en het Westen.

 

Ben van Berkel: “In het ontwerp voor de SUTD is bewust een overdaad aan architectonische articulatie uit de weg gegaan. De nadruk in het ontwerp ligt op hoogwaardige infrastructuur, op connectiviteit en op het creëren van een open, transparante en lichte onderwijsfaciliteit die tegemoet komt aan eisen van een hedendaagse campus. Op deze manier wil de SUTD studenten niet overweldigen met één visie, maar ze juist de gelegenheid bieden om hun eigen architectonische taal te ontwikkelen.”

 

Dwarsverbanden

De nieuwe academische campus voor de SUTD maakt interdisciplinaire dwarsverbanden mogelijk tussen de vier academische trajecten, die verweven zijn met de curricula en onderzoeksterreinen van Humanities, Arts en Social Sience. Het masterplan bestaat uit twee hoofdassen, de woonas en de leeras, die elkaar kruisen op een centraal punt, en zo alle hoeken van de campus verbinden.

 

Op dit centrale knooppunt heeft UNStudio een flexibele ruimte ontworpen ten behoeve van tentoonstellingen, evenementen en interactie. Dit campuscentrum vormt het intellectuele hart van de campus met het auditorium, het International Design Centre en de universiteitsbibliotheek als belangrijkste knooppunten.

 

Door zijn ruimtelijke opzet brengt de academische campus een naadloos onderwijsnetwerk tot stand, een 24/7 campus die directe interactie bevordert doordat functies dichtbij elkaar liggen en transparant van karakter zijn.

 

Ventilatie en daglicht

Ben van Berkel: “Dankzij het introduceren van diagonale lijnen, doorkijkjes, horizontale en verticale verbindingen, overdekte voetgangersverbindingen en het taps toe laten lopen van de gebouwen ontstaat een openheid die ervoor zorgt dat de gebouwen als één samenhangend geheel worden ervaren”.

 

De SUTD is een duurzaam project waarin door een aantal integrale architectonische ingrepen oplossingen zijn ontworpen om de omstandigheden in het tropische klimaat van Singapore het hoofd te bieden. Op basis van uitgebreide studies naar oriëntatie en wind is bijvoorbeeld overal in het ontwerp natuurlijke ventilatie toegepast, naast koeltechnieken, overdekte voetgangersroutes, lamellen voorzonwering, open vides, volop daglicht in het interieur en bescherming tegen hevige regenval.

 

Het totale ontwerp reageert in kleurgebruik op het natuurlijke landschap van Singapore , maar ook door de in de gevel geïntegreerde plantenbakken, de groene dakterrassen en daktuinen en de talrijke groene hoekjes met inheemse bomen en bloeiende planten.

 

Foto’s Hufton + Crow

 

Meer informatie – UNStudio 

Bekijk de volledige fotoserie