Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project – Uppgrenna Natuurhus

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Zweden is een modern naturhus rijker. Een bestaande rode schuur werd gedeeltelijk gesloopt en vervangen door een modern gebouw.

 

Traditionele Zweedse schuren vormde de inspiratie voor het exterieur van het Natur Hus met zijn simpele deuren en luifels. Alle ramen en deuren werden in een rode houten panelen muur verwerkt. Hiermee wordt dynamiek aan de façade toegevoegd.

 

Recycling

Het huis is niet aangesloten op het rioleringssysteem. Het heeft in de kas een gesloten watersysteem. Planten filteren het water en halen er voedingstoffen uit die worden gebruikt voor groenen en fruit.

 

Het natuurhus concept is ontwikkeld door de Zweedse architect Bengt Warne in de jaren zeventig. De huizen bestaan uit een geisoleerde kern die gebruikt wordt als leefruimte. Hieromheen wordt een kas als klimaatschil geplaatst. De kas verwarmt de kern en houdt de kou buiten. Het zorgt er tevens voor dat er planten uit warmer klimaat zones dan die van Zweden kunnen worden geplaatst. Een Naturhus verbruikt weinig energie, is milieuvriendelijk door het materiaalgebruik, de zonnecellen en het eigen afvalwatersysteem.

 

Meer informatie:  Greenhouse Living

 

 

Projectinformatie

Architects:                              Tailor Made arkitekter / Greenhouse Living

Architect in Charge:              Fredrik Olson

Location:                                 Uppgränna, Sweden

Area:                                        520.0 sqm (200 sqm greenhouse)

 

Project Year:                          2015

Plantbeds controller:           Anders Solvarm, Ecorelief / Greenhouse Living

Project manager                  Niklas Dahlström, Darking / Greenhouse Living

Client:                                     Bodil Antonsson

 

Photographs:                       Ulf Celander