Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project – Onderwijsgebouw in Utrecht

Geplaatst op: 12 november 2015

Op de campus van de Universiteit Utrecht is het Victor J. Koningsbergergebouw geopend, een nieuw onderwijscentrum naar ontwerp van Ector Hoogstad Architecten voor de faculteiten Geowetenschappen, Bètawetenschappen en Geneeskunde.

 

Het gebouw moet als onderdeel van het zogenaamde Noordwestcluster de aantrekkingskracht van de universiteit verder vergroten voor studenten, docenten en onderzoekers door ze een inspirerende en comfortabele werk- en ontmoetingsplek te bieden. Vanaf de ingebruikname zijn de practicumruimten, studielandschappen en onderwijsruimten dan ook druk bezet.

 

Flexibiliteit

Het iconische Victor J. Koningsbergergebouw vormt samen met het Minnaertgebouw en het Buys Ballotgebouw een geïntegreerd gebouwcluster binnen het Noordwestcluster van De Uithof. De onderste verdiepingen bevatten entrees, collegezalen, studieruimten en horecavoorzieningen. Op de eerste verdieping smeedt de zogenaamde “loop” (van buitenaf herkenbaar aan de felgroene gevel) de drie gebouwen aaneen en is zodoende een continue rondgang door de gebouwen mogelijk gemaakt. Ook komen gebruikers van de grote fietsenstalling op de begane grond hier het gebouw binnen.

 

De hoger gelegen verdiepingen bevatten flexibel indeelbare practicum- en laboratoriumruimten. Die flexibiliteit is mogelijk door een slimme integratie van constructie en installaties. In een pakket van slechts 35 cm dikte zijn op een innovatieve en synergetische manier betonkernactivering, installaties (lucht, riolering, water, gassen, etc.), verlichting en akoestische voorzieningen in de vloerconstructie samengebracht. Door de flexibiliteit van deze verdiepingen kan een groot scala aan onderzoek plaatsvinden en ontstaan maximale kansen voor kruisverbanden tussen verschillende opleidingen.

 

Transparantie

Centrale thema’s in het ontwerp voor het Victor J. Koningsbergergebouw zijn lichtheid, openheid en transparantie. Meest in het oog springend onderdeel van het gebouw is dan ook een spectaculair atrium over de volle hoogte, waarin een royale trap zich breed en cascaderend omhoog beweegt. Behalve de trappartij is ook het grote in het werk gestorte betonnen stabiliteitskruis van 35 bij 25 meter een beeldbepalend element in het atrium, evenals het bijzondere dak dat de ruimte voorziet van een mooi diffuus licht.

 

De gevels van het gebouw zijn overal maximaal transparant, waarbij vanuit oogpunt van duurzaamheid – ook in dit project vanzelfsprekend een speerpunt – veel aandacht is besteed aan het vinden van de juiste balans tussen uitzicht, licht- en warmtetoetreding, oriëntatie en energiehuishouding. Hierin spelen de lamellen aan de gevel, per gevelvlak variërend in diepte, afstand en aantal, een hoofdrol. Resultaat is een zeer energiezuinig gebouw met overvloedig daglicht en prachtige wijdse uitzichten over het overvloedige groen in De Uithof.

 

Interieur

Ook het volledige interieur van het gebouw werd door Ector Hoogstad Architecten, samen met de Universiteit Utrecht, ontworpen. Het gaat uit van de toepassing van natuurlijke materialen zoals bamboe en natuursteen in combinatie met een frisgroene kleur in stofferingen en kleuraccenten. Bijzondere elementen zijn de grote glazen binnenwanden met verlopende groene zeefdruk, de mediawanden in de loop en de comfortabele zespersoons “studybooths” die binnen de grotere landschappen intieme overlegplekken vormen.

 

Tweede fase van de opdracht is de renovatie van het Minnaertgebouw, een ontwerp uit 1994 door Neutelings Riedijk Architects, die in de zomer van 2017 zal worden afgerond.

 

Dit integrale ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Pieters Bouwtechniek (constructie), Valstar Simonis (technische installaties) en Cauberg-Huygen (bouwfysica).

Bekijk de volledige fotoserie