Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Project – Da Vinci College

Geplaatst op: 20 oktober 2016

Vanaf dit schooljaar heeft het Da Vinci College in Roosendaal een nieuw onderkomen. Ector Hoogstad Architecten ontwierp een licht, ruimtelijk en vooral avontuurlijk gebouw dat aanvoelt en functioneert als een stad in het klein.

 

De ongeveer duizend leerlingen van de diverse VMBO- en Praktijkschoolopleidingen hebben ieder een thuisbasis in een van de ‘clubhuizen’ die afgewisseld worden met allerlei praktijkruimten en gemeenschappelijke functies. Alles is onderling ingenieus verbonden door straten en straatjes, pleinen en tuinen, trappen en terrassen. In lijn met de filosofie van de school gaan beschermen en uitdagen van de leerlingen zo hand in hand.

 

De aansluiting met de omliggende woonomgeving heeft bijzondere aandacht gekregen. Het groen aangelegde terrein is vrij toegankelijk om zo veel mogelijk omwonenden en passanten aan te moedigen een kijkje te nemen in de etalages van de afdeling Handel & Economie of een bezoek te brengen aan het ‘oefenrestaurant’ van de afdeling Zorg.

 

Uitnodigende royale entrees, trappartijen en zelfs een zonnige ligweide maken de directe omgeving van het gebouw tot een aangename verblijfsplek. De sportfaciliteiten zijn separaat van buitenaf bereikbaar voor verenigingen of evenementen en ook de parkeerplekken worden gewoon met de buurt gedeeld.

 

De gevarieerde ruimtelijkheid en lichtheid van het interieur correspondeert met de collageachtige verschijningsvorm van het gebouw. Verschillende geveltypes zorgen voor een kleinschalige uitstraling en voor onderlinge samenhang tussen de verschillende gebouwdelen. Hoewel het nauwelijks nog zichtbaar is bestaat ongeveer een derde van het complex uit hergebruikte delen van de vorige (kantoor-)bebouwing op de locatie, die ‘opgetopt’ en van een nieuwe gevel werd voorzien.

 

Behalve hergebruik van bestaande gebouwen is nog een aantal maatregelen getroffen waardoor het nieuwe Da Vinci College met recht zeer duurzaam genoemd mag worden. Zowel in het interieur als in het exterieur zijn uitsluitend hoogwaardige materialen met minimale milieubelasting toegepast.

 

Daarnaast is het gebouw bijzonder compact en hebben de gevels zeer hoge isolatiewaarden. Samen met buitenzonwering, klimaatplafonds en optimale daglichttoetreding vermindert dat de energiebehoefte, terwijl anderzijds gebruik wordt gemaakt van warmte/koudeopslag (WKO), warmtedaken en zonnepanelen. Ook maken de klimaatplafonds van het Da Vinci een Frisse School met een uitzonderlijk hoog comfortniveau.

Projectinformatie

Opdrachtgever Ons Middelbaar Onderwijs
Adres Bovendonk 1, Roosendaal
Ontwerp Ector Hoogstad

Architecten Projectteam Joost Ector, Max Pape, Koen Klijn, Bart de Wilde,  Elia Salcedo Quiles, Ridwan Tehupelasury, Marco Verroen

 

Oplevering juni 2016
Bruto vloeroppervlak nieuwbouw 9.300 m2, renovatie 4.200 m2, totaal 13.500 m2

Bouwmanagement ICS adviseurs
Directievoering Da Vinci College

 

Adviseur constructie IMd raadgevend ingenieurs
Adviseur bouwkosten Ingenieursbureau Multical

 

Fotografie Petra Appelhof

Bekijk de volledige fotoserie