Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

‘Room with a view’ in Psychiatrisch Ziekenhuis Helsingør

Geplaatst op: 25 mei 2010

“Every room with a view”

Met een juiste daglichttoetreding is er in het psychiatrisch ziekenhuis van Helsingør (DK) een heldere en geschikte omgeving gecreëerd voor patiënten.

 

Uniek ziekenhuis in Denemarken
Een veilige rustige omgeving is cruciaal voor het welzijn van veel psychiatrische patienten. met het Helsingør Psychiatrisch ziekenhuis zijn de architecten van PLOT (de samenwerking BIG + JDS Julien De Smedt architects) erin geslaagd stereotypes te vermijden. De jonge Belg Julien De Smedt heeft onlangs de Maaskant prijs gewonnen, volgens de jury omdat hij ‘typologische innovatie en grootschaligheid combineert met oog voor detail en een speciale, natuurlijke aandacht voor de gebruiker’.

 

Aan de basis van het ontwerp voor het psychiatrisch ziekenhuis staat een reeks van interviews met patienten en werknemers. Daaruit is niet een waarheid of uitgangspunt naar voren gekomen. Wel werd een aantal paradoxen duidelijk. In het gebouw moet de efficientie van een organisatie van een ziekenhuis samen gaan met de vrijheid en autonomie voor de gebruikers. Controle en veiligheid zijn belangrijke uitgangspunten terwijl er een vrije en open atmosfeer dient te heersen.

 

Het gebouw heeft de vorm van een sneeuwvlok of ster. Er zijn geen gangen met aan weerzijde patienten kamers. De afwijkende vorm heeft iets geborgens en tegelijkertijd opent de ruimte zich naar het landschap en komt het landschap het gebouw in. Dit geeft het gevoel niet besloten in een gebouw te zijn. De vorm schept ook de mogelijkheid om elke patient in zijn kamer zicht op een specifiek stuk van het landschap te geven. Een deel van de kamers is gericht op het meer en een ander deel op de heuvels in de omgeving.

 

De psychische kliniek is ingedeeld in een gesloten leefgedeelte met kamers voor patienten en een openbaar behandel gedeelte. Het behandel gedeelte is zo georganiseerd dat er als het ware vijf losse paviljoens zijn, elk in een poot van de ster. Elke behandel unit bestaat uit kantoren en behandel ruimtes aan de ene kant en wachtruimtes aan de andere zijde. Deze vijf paviljoens zijn verbonden in een centrale ruimte. Wat het maakt tot een overzichtelijk gebouw.

 

In het ontwerp zijn niet de plastische clinische materialen als linoleum gebruikt. Er is gekozen voor natuurlijk ogende materialen. Daarnaast zorgen de constante relatie met buiten en de inval van daglicht voor het versterken van de relatie met de ‘gewone wereld’ en het stimuleren van het dagritme. Het psychologische ziekenhuis is logistiek geoptimaliseerd terwijl het niet aanvoelt als een ziekenhuis.

Projectinformatie

PROJECT: Psychiatric Hospital
SIZE: 6000 m2
STATUS: Competetion 1st prize , Completion 2006
BUDGET: 80 000 000 DKK.
CLIENT: Frederiksborg County, Helsingør Hospital
COLLABORATORS: PLOT, BIG, JDS

 

ADRES:

Sygehus Helsingør
Esrumvej 145
3000 Helsingør, Denmark

 

FOTO’S:

1- Overzicht Psychiatrisch Ziekenhuis Helsingør (foto: Julien de Smedt)

2- Interieur (foto: Nikolaj Møller)

3- Exterieur (foto: Felix Luong)

4- Interieur trap (foto: Nikolaj Møller)