Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Renovatie 35 glasdaken Philipsvleugel Rijksmuseum

Geplaatst op: 12 januari 2016

Eerder renoveerde Brakel Atmos al 56 glasdaken in het Rijksmuseum. De volgende opdracht in het museum betrof het realiseren van 35 glasdaken in de Philipsvleugel, die helemaal is gerenoveerd. Daglichttoetreding speelde hierbij een belangrijke rol.

 

Zo werd het dichte dak vervangen door een trapezevormig atriumdak, dat door Brakel Atmos werd geëngineerd en gerealiseerd. In het kader van de brandveiligheid werd een bijzondere oplossing toegepast: tweezijdig brandwerende beglazing in de lessenaardaken.

 

Glasdaken in vorm lessenaar In totaal verwijderde en verving Brakel Atmos 34 lessenaardaken door nieuwe glasdaken. De glazen daken zijn opgebouwd uit het 4-zijdig gedragen en ingeklemde Brakel BA-4 glasroedesysteem en variëren in afmeting tussen ± 3 x 4 m en 8 x 4 m. In de lessenaars is isolerende, zonwerende beglazing toegepast.

 

Trapezevormig atrium in plaats van dicht dak Daarnaast engineerde Brakel Atmos een trapezevormig dak – inclusief staalconstructie – op een gebouw dat voorheen een dicht dak had. Dit atrium dak – op een hoogte van 11 meter – heeft een afmeting van circa 15 x 8 m. De beglazing is aan de zijkanten voorzien van matte folie en is aan de bovenkant helder en transparant. Op dit atrium dak zijn aanlijn-voorzieningen voor onderhoud aangebracht.

 

Brandwerende constructies De brandwerendheid van dit atriumdak vroeg speciale aandacht. Er moest rekening worden gehouden met de mogelijkheid van brandoverslag vanuit het atriumdak, zowel naar binnen als naar buiten toe. Er is voor gekozen om niet het atriumdak zelf, maar de drie aan het atrium grenzende glazen lessenaardaken 30 minuten brandwerend uit te voeren. Deze lessenaardaken zijn opgebouwd uit het Brakel® BA-4B systeem. De beglazing is zowel aan de binnen- als de buitenzijde 30 minuten brandwerend uitgevoerd.

 

 

Bekijk de volledige fotoserie