Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Projecten – Villa Kogelhof

Geplaatst op: 6 juni 2014

Architect Paul de Ruiter vertelt over het gebruik van daglichttoetreding bij Villa Kogelhof.

 

Gebouwen die energie geven, inspireren, vrolijk maken en de productiviteit bevorderen, dat zijn intelligente gebouwen die een duidelijke invloed hebben op de samenleving. Ze vitaliseren en leiden daarmee tot nieuwe inzichten en hogere prestaties.

 

De zon en de oriëntatie van een gebouw op de omgeving spelen hierin een belangrijke rol. Er zijn allerlei mogelijkheden om voordeel te halen uit de zon, zoals uit haar licht, dat een positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen. Maar ook het samenhangende geheel van daglicht, warmte, energie en duurzaamheid is zeer evident.

 

Grote glasplaten 

Bij het ontwerpen van de autarkische Villa Kogelhof in Zeeland was het vanzelfsprekend dat natuurlijke lichtinval een grote rol zou gaan spelen. De buitengevel van het opgetilde woonvolume is geheel voorzien van grote glasplaten en biedt aan alle kanten vrij uitzicht.

 

Hierdoor valt daglicht rondom binnen en wordt een maximale verbondenheid gecreëerd met de natuurlijke omgeving van het landgoed.

 

Beleving van de ruimtes

Vanuit vrijwel elke ruimte is er zicht op de omgeving en komt er daglicht binnen, zelfs in de kelder: in de zijwaarts schuivende garagedeuren is gematteerd glas opgenomen. In het dak onder het wateroppervlak van de vijver op het kelderdak zijn glasplaten opgenomen; door de waterlaag is een diffuse lichtinval mogelijk gemaakt. Aan de noordzijde geeft de glazen gevel uitzicht op de aangrenzende waterpartij.

 

De aanwezigheid van daglicht is zowel van belang voor de beleving van een ruimte als voor de gezondheid van de gebruiker. Daglicht geeft energie, maakt vrolijk en bevordert de productiviteit. Een glazen gevel heeft voorts niet alleen een grote esthetische waarde: door de ruime en diepe(re) lichtinval is er tevens minder kunstlicht nodig.

 

 Paul de Ruiter 

 

Foto’s: Jeroen Musch