Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

1 op de 2 werkt zonder daglicht

Geplaatst op: 6 november 2014

Het belang van voldoende licht en planten in de werkomgeving is bekend. Toch heeft zo goed als de helft van alle kantoormedewerkers geen toegang tot daglicht op de werkvloer. Ook heeft meer dan de helft geen groen in zijn of haar kantoor.

 

Kantoorplanten doen wonderen voor het welzijn van werknemers. Ze boosten niet alleen de productiviteit, maar ook de creativiteit. Een wandeling in een groene omgeving of een mooi groen uitzicht verminderen merkbaar het stressniveau. Niets dan goede eigenschappen dus. En toch moet nog meer dan de helft van de werknemers het zonder kantoorplanten of groen stellen in de werkomgeving.

 

Ook experimenten met daglicht op kantoor wierpen al meerdere keren hun vruchten af. Het maakt mensen niet alleen productiever, maar ook actiever, zo blijkt. Een gebrek aan natuurlijk zonlicht kan je slaapritme danig onderuit halen, zo je gezondheid ondermijnen én je productiviteit aan banden leggen.

 

Hoewel al deze informatie voor handen is, blijkt uit onderzoek toch dat maar liefst 42% van de respondenten geen daglicht heeft op kantoor en dat 55% groen mist in de werkomgeving. 7% beweert zelfs in een ruimte te werken waar helemaal geen ramen zijn. In Spanje was dit zelfs 15%!

 

Lees het hele artikel>>

Projectinformatie

Gebruikt beeld

Gebouw X van Hogeschool Windesheim in Zwolle is gekozen tot BNA
Gebouw van het Jaar 2011.

Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Broekbakema, uit Rotterdam

 

Foto’s: Menno Emmink