Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

AkzoNobel center & Art Space

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

Het kantoor van verf- en coatingsonderneming AkzoNobel aan de Zuidas kenmerkt zich door zijn transparantie en de dubbelehuidfaçade springt meteen in het oog. De façade, een klimaatgevel, is opgebouwd uit glas, aluminium en houten constructieve elementen. Door het gebruik van verschillende glassoorten ontstaat een dynamisch spel van licht en reflectie. De houten gevelelementen zijn afgewerkt met duurzame, hoogwaardige coatings in geleidelijk verlopende kleuren, van middenbruin naar roomwit.

 

Twee verweven atria vormen de ruggengraat van het interieur, verbonden door een slakkenhuisvormige spiltrap. Het eerste atrium strekt zich uit over de publieke ‘AkzoNobel Experience’ op de begane grond, bestaande uit receptie, restaurant en de AkzoNobel Essential Art Space en het semipublieke ‘Meeting AkzoNobel’ op de 1e verdieping. Deze verdieping vormt het epicentrum en wordt door een tweede atrium verbonden met het ‘Working at AkzoNobel’, bestaande uit de hoger gelegen kantoorverdiepingen. Bij het ontwerp is niet alleen gelet op aspecten als intensief en efficiënt ruimtegebruik, maar vooral op een inspirerende, energiezuinige en gezonde werkomgeving met veel daglicht.

 

Het interieur met maatwerkmeubilair van duurzame houtsoorten kenmerkt zich door ronde hoeken en vormen en reflecteert de dynamische uitstraling van het exterieur, waardoor het binnen-buiten gevoel doorloopt. De open verdiepingen langs het grote atrium zijn voorzien van tapijtvlakken die per verdieping verkleuren. Reflecties hiervan op de plafonds vormen een verticaal kleurenverloop, dat steeds zichtbaarder wordt naarmate de avond valt. Dit heldere kleurenpalet, ook vanaf de snelweg te zien, is een subtiele verwijzing naar de bewoner: AkzoNobel.


Daglichtambitie

Voor de toetreding van zon en licht tot het AkzoNobel Center is maximaal gebruik gemaakt van zijn ligging aan de Zuidas. Het gebruik van daglicht speelt dan ook een bijzondere rol in het ontwerp. Om de werkplekken op de kantoorvloeren van voldoende daglicht te voorzien is ter plaatse van het hoge atrium de gevel niet als tweedehuidfaçade maar als Hollandse klimaatgevel uitgevoerd; een aluminium vliesgevel met triple glazing en beweegbare zonweringsscreens.

 

Dit atrium ligt aan de zuidzijde met een hoge warmtelast. Voor het centrale afzuigsysteem waren horizontale stalen kokerprofielen nodig in de gevel. Om niet de transparantie van de glazenvliesgevel aan te tasten, zijn de installatie-onderdelen onzichtbaar ingepast in de constructieve en bouwkundige elementen. Zodat het daglichttoetreding optimaal benut wordt.

 

De daglichtambitie voor de kantoorverdiepingen was optimalisatie van daglicht. Niet alleen voor de werkplekken direct aan het atrium gelegen maar ook voor de overige werk- en vergaderplekken, die niet direct aan de gevel liggen. Zo zijn de vergaderkamers op de kantoorverdiepingen voorzien van volledig glazen ronde hoeken, uitgevoerd in twee lagen blind bevestigd glas. Met een van straal van 300 mm en een spouw van 100 mm uiterst gecompliceerd in de uitvoering en voor de interieurbouwer het eerste project met dubbele gebogen wanden van glas.

 

De vele soorten toegepast (mat)glas, meer dan 7, in het exterieur en het interieur, geven de nieuwe werkomgeving van AkzoNobel een constante lichte én een dynamische warme sfeer. Een werkomgeving die de kernprincipes van AkzoNobel uitdraagt; een harmonieus open gebouw dat door verfijning en bescheidenheid juist een vanzelfsprekende en duurzame allure uitstraalt.

Projectinformatie

Plaats project: Amsterdam
Opleverdatum: januari 2016
Architectenbureau: GROUP A
Projectarchitect: Folkert van Hagen, Frank Deltrap, Adam Visser, Maarten van Bremen, Raymond Leentvaar, Jos Overmars, Io Alexandropoulou, Brigitte van der Tuin, Michael Schoner, Dennis Berger, Garyfalia Pitsaki, Edwin Larkens, Philip Vencken.