Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

Bolidt: Prachtig spel van glas en licht.

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

Glazen catwalk. Prachtig spel van glas en licht.

 

Het hoofdkantoor van Bolidt in Hendrik-Ido-Ambacht was toe aan verandering, waarbij het gesloten profiel moest worden ingewisseld voor een open structuur. RoosRos Architecten gaf het kantoor – dat oorspronkelijk ook door het bureau ontworpen werd (1994) – een nieuwe, eigentijdse uitstraling. Een samenwerking met Studio Blend en bureau DOEN leidde tot een ingrijpende transformatie.

 

De traditionele indeling – met allemaal kleine kamers voor de medewerkers – is ingeruild voor open, ruim opgezette kantoorverdiepingen. Daar zijn de afdelingen over verschillende werkeilanden verdeeld. Het gebouw heeft een speels karakter gekregen door de toevoeging van nieuwe inrichtingselementen. Concentratie- en overlegplekken zijn in glazen clusters ondergebracht.

 

De oorspronkelijke entree met balie maakte plaats voor een eigentijdse brasserie, waar werknemers tot rust kunnen komen. De ruimte is een uitnodigende entree voor bezoekers en biedt ruimte voor events. Tussen de brasserie en de kantoren ligt een fitnessruimte. Kortom, een breed scala aan werkplekken gecombineerd met ruimte voor ontspanning en ontmoeting; een inspirerende werkomgeving.

 

De transformatie wordt versterkt door transparantie en een open structuur. De benodigde uitbreiding van het gebouw werd niet gevonden in een extra bouwvolume, maar door een duurzame inbreiding. Na analyse van het gebouw bleek er een prachtige kans te zijn om extra vierkante meters binnen het bestaande pand te realiseren. In de aanwezige vide werd een transparante vloer geïntroduceerd; een spectaculaire glazen catwalk met een lengte van 65 meter.

Ruimte, functie, techniek en esthetiek vormen in dit ontwerp een uitgebalanceerd geheel.


Daglichtambitie

In het oorspronkelijke ontwerp voor Bolidt door RoosRos (1994) was al een lichtstraat gerealiseerd. De daglichtambitie voor dit project lag daarom niet direct in de realisatie, maar in het bijzonder in het behoud en de optimalisatie van daglicht. Duurzaam bouwen en hergebruiken optima forma! Een belangrijke rol daarin speelt de glazen catwalk, gerealiseerd in de vide van de centrale binnenstraat.

 

Deze spectaculaire ingreep maakte van een ogenschijnlijke beperking een grote toegevoegde waarde; de vloer laat immers daglicht tot in het hart van het gebouw doordringen en verbindt de verdiepingen optisch met elkaar. Dit sluit aan bij de open structuur waar in het hele ontwerp naar gestreefd is.

 

De traditionele indeling met allemaal kamers voor de medewerkers (cellenkantoor) is ingeruild voor ruim opgezette kantoorverdiepingen, waar de afdelingen over verschillende werkeilanden zijn verdeeld.In de klein kamers kwam het daglicht éénzijdig binnen, via raampartijen in de gevel. Na de transformatie bereikt het daglicht de werkplekken in de open ruimte driezijdig: via de glazen catwalkvloer van boven en beneden én via de gevel van opzij. Zo ontstaat en frisse werkomgeving die bijdraagt aan het welzijn van de medewerker.

 

De lichtstraat is volledig vernieuwd. De polycarbonaatplaten zijn vervangen door echt glas. Met een betere isolatiewaarde en mooiere verspreiding van het licht. Het licht valt binnen tot diep in het gebouw. Door de lichte kleurstelling in het interieur wordt het licht maximaal weerkaatst en creëert een aangenaam binnenklimaat. Het totaalontwerp zorgt voor een optimale daglicht beleving.

Projectinformatie

Plaats project: Hendrik-Ido-Ambacht
Opleverdatum: Januari 2014
Architectenbureau: RoosRos Architecten
Projectarchitect: ir. Sander Ros
Bekijk de volledige fotoserie