Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

De Cacaofabriek

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

De Nederlandsche Cacaofabriek in Helmond ging in de crisisjaren dertig van de vorige eeuw failliet, waarna de gebouwen altijd zijn gebruikt door verschillende partijen tegelijk. Het complex heeft in de tijd veel wijzigingen ondergaan. Zo is de karakteristieke schildkap verdwenen en is een deel van het complex door brand verloren gegaan.

 

Toch vormt het nog altijd het meest kenmerkende industriële erfgoed van Helmond. Nu behuist het een culturele hotspot met onder meer een poppodium, filmhuis, tentoonstellingsruimte, horeca en werkruimten voor creatieve bedrijven. cepezed maakte het ontwerp en zette in op een eigentijds, modern en herkenbaar cultuurcluster.

 

De voormalige schildkap is terug, maar met een hedendaags voorkomen. De gevelwanden van het hoofdgebouw zijn door de jaren meermaals geverfd en erg kwetsbaar. Het terugbrengen in de oorspronkelijke staat zou kostbaar en tijdrovend zijn. Na plaatselijk herstel hebben ze daarom een behandeling gekregen met witte Keim, een mineraalverf die een grote mate van bescherming, duurzaamheid en lichtechtheid biedt.

 

In combinatie met de nieuwe rvs schildkap geeft dit een bijna onstoffelijk beeld dat toch onmiskenbaar te herkennen is als de cacaofabriek. Een aanbouw uit de jaren twintig verkeerde in zeer slechte staat en is vervangen door moderne nieuwbouw voor de creatieve industrie, waarbij de bestaande gevel langs het water echter wel is hergebruikt en daar beeldbepalend is gebleven.
Het poppodium en de centrale foyer hebben onderdak gevonden in een nieuwbouwvolume in het u-vormige binnenhof. Ten behoeve van akoestische ontkoppeling, daglichttoetreding en ruimtelijke beleving in het nieuw gevormde ensemble is dit volume op enige afstand van de basis van de u-vorm geplaatst.


Daglichtambitie

De Cacaofabriek is ontworpen met de ambitie om een synergie te laten ontstaan tussen alle verschillende participanten in het complex. Lang niet al deze bewoners hebben behoefte aan daglicht. Toch is daglicht één van de belangrijkste ontwerpmiddelen geweest voor het maken van een dynamische prettige werk- en uitgaansomgeving. Het stuurt mensenstromen, maakt ruimtes multifunctioneel bruikbaar en creëert bovenal prettige werkplekken voor de verschillende bedrijven die er gehuisvest zijn. Ook was zonoriëntatie een sterke overweging in de functionele organisatie en programmering van het gebouw.

 

De kunstgalerie en het kunstenaarscollectief zijn geplaatst op de eerste verdieping van de noordvleugel met prachtig en royale toetreding van noorderlicht. Door in de nieuwe kapconstructie volglazen dakkapellen aan te brengen is de daglichtkarakteristiek versterkt. Tussen de begane grond en verdieping is de constructie blootgelegd ten gunste van een nieuwe vide wat een goede ruimte voor lezingen en vernissages oplevert. De dakkap zelf is geheel voorzien van aluminium bekleding; deze toont het eigentijdse karakter van de transformatie en maakt het beeld ook dynamisch door de reflectie van de lucht in het aluminium.

 

De bedrijfsunits voor de creatieve economie bevinden zich in de westvleugel. Hier is de gevel behouden maar het bouwvolume moest volledig worden vervangen. Het daglicht komt van twee zijden; van zowel de oude reconstrueerde ramen aan het kanaal als de volglazen nieuwe entreegalerijen. De ruimte tussen nieuwe popzaal en de oudbouw vormt een natuurlijke binnenstraat met daglicht. Het strijklicht van deze lichtstraat valt over de oude gemetselde en wit gekeimde wanden, waarop met bestickering de bewegwijzering is aangebracht

Projectinformatie

Plaats project: Helmond
Opleverdatum: 31-12-2013
Architectenbureau: cepezed
Projectarchitect: Ronald Schleurholts, Jan Houtekamer
Bekijk de volledige fotoserie