Twitter logo Linkedin logo Pinterest logo
Logo Stichting Living Daylights

DIFFER Dutch Institute for Fundamental Energy Research

Soort project: Groter of gelijk aan 1000 m2
Inzending:
Projectomschrijving

Het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER) op de campus van de TU Eindhoven wilde een transparant gebouw waar medewerkers zich thuis voelen en studenten van de TUE welkom zijn. Ondertussen moeten de onderzoeken naar fusie-energie probleemloos door kunnen lopen.

 

Rondom de grote experimenteerhallen waar DIFFER onder meer fusie-energie en solar fuels onderzoekt, bevindt zich een drielaagse ring van kantoren en ondersteunende ruimten. Tussen de hallen zijn gemeenschappelijke functies gesitueerd zoals voor vergaderen, eten en ontspannen. De medewerkers kunnen elkaar makkelijk vinden omdat de verdiepingen onderling op allerlei plaatsen zijn verbonden met trappen en vides.

 

Bij onderzoek naar duurzame energie hoort een duurzaam gebouw. De nieuwbouw is onder meer voorzien van klimaatplafonds, warmte en koudeopslag, ledverlichting, driedubbel isolatieglas en 932 zonnepanelen. Het ontwerp heeft een BREEAM Excellent certificaat behaald. Voor laboratoria was nog geen BREEAM-procedure dus is in overleg met de Dutch Green Building Council een ‘bespoke (maatwerk) procedure’ doorlopen.

 

De eenduidigheid van het ontwerp zorgt ervoor dat het gebouw zich presenteert als een paviljoen in het landschap. Vormgeving en materialisering zijn tegelijk zowel hedendaags als een knipoog naar het historische architectonische idioom van TU/e. Door de hoge glaspartijen en de doorgaande horizontale (micro-)betonnen gevelbanden is een geslaagde combinatie bereikt van zwaarte en transparantie. Ook binnen mist dat zijn doel niet. Overal staat het interieur in het teken van overvloedig licht en uitbundig groen als verwezenlijking van de campusgedachte: een synthese van wetenschap en idylle.

 

Fotografen: Norbert van Onna en Petra Appelhof


Daglichtambitie

DIFFER is hét duurzame energie-onderzoeksinstituut van Nederland. Daarom moest de nieuwe huisvesting zelf ook zo slim mogelijk omgaan met (zonne)energie. De ambitie was daardoor onder meer om maximaal gebruik te maken van het daglicht.

Vanwege de wisselende zonnestand per gevel – hoog in het zuiden, laag in het oosten en westen – zijn alle DIFFER-gevels verschillend. De noordgevel is volledig transparant. De zuidgevel heeft grote overstekken en halverwege extra uitvalschermen, waardoor de gevel beschaduwd is, maar het uitzicht behouden blijft.

 

De lange oost- en westgevels hebben vanaf de eerste verdieping een innovatief zaagtandprofiel. Daarmee wordt opwarming door de zon laagstaande zon voorkomen én daglichttoetreding en uitzicht geoptimaliseerd. De zaagtandgevel is drie meter hoog en opgebouwd met aluminium kozijnen die onder een hoek staan. Het noordgerichte glas zorgt voor uitzicht en daglicht als voor het zuidgerichte glas buitenzonwerings screens zakken. Extra toegevoegde ‘vinnen’ verlengen de tijd dat de noordgerichte vlakken beschaduwd zijn.

 

In de binnenstraten komt het licht van de patio’s en de experimenteerhallen hebben veel kleinere daklichten, die verduisterbaar zijn voor het onderzoek. De begane grondgevel is een volledige glazen, structurele vliesgevel met vierenhalf meter hoog triple glas, waardoor van buiten het gebouw al goed te zien is wat voor onderzoek er plaats vindt.

Projectinformatie

Plaats project: Eindhoven
Opleverdatum: april 2015
Architectenbureau: Ector Hoogstad Architecten
Projectarchitect: Joost Ector & Koen Klijn
Bekijk de volledige fotoserie